Veliki Prolog je naselje u blizini Vrgorca. Nalazi se na samoj granici između Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Također samo mjesto leži i na granici s Bosnom i Hercegovinom. Mjesto je došlo u središte pozornosti za vrijeme sniježne oluje u Europi 2012. kada se smatralo najpogođenijim mjestom u Hrvatskoj.

Veliki Prolog
Veliki Prolog na mapi Hrvatske
Veliki Prolog
Veliki Prolog
Veliki Prolog na karti Hrvatske
Regija Dalmacija
Županija Splitsko-dalmatinska županija
Općina/Grad Vrgorac
Geografske koordinate
 - z. š. 43.178 N
 - z. d. 17.370 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 493
Pošta 21277 Veliki Prolog
Pozivni broj +385 (0)21 606
Autooznaka MA

Stanovništvo uredi

Veliki Prolog ima oko 500 stanovnika. Za razliku od brojnih ostalih naselja, stanovništvo Velikog Prologa se povećava. 99% stanovništva je rimokatoličke vjere i hrvatske nacionalnosti. Veliki Prolog je i središte župe Dusina-Veliki Prolog. Na Velikom Prologu postoji crkva Blažene Djevice Marije, a u ovom mjestu posebno je značajan blagdan Velike Gospe.

Obrazovanje uredi

Na Velikom Prologu već dulji niz godina postoji osnovna škola koja djeluje kao područna škola vrgoračke škole.

Gospodarstvo uredi

Većina stanovništva Velikog Prologa bavi se poljoprivredom a najpriznatije su kulture rajčice, jagode i vinova loza.

Kulturne i vjerske manifestacije uredi

Veliki Prolog jako je bogat vjerskim manifestacijama. Naširoko je poznata procesija Velikog petka, što je ujedno i najveći skup u ovom kraju. Također je poznata i proslava blagdana Velike Gospe, na koju je organiziran veliki sajam, a navečer i koncert. Od ostalih manifestacija poznata je ona o Saboru Šalinovića koja se održava od 2007. sa ciljem da se na jednom mjestu okupe svi sa prezimenom Šalinović, koje je ujedno i najzastupljenije prezime u ovom kraju.

Zanimljivosti uredi

  • Iako je Veliki Prolog službeno u Hrvatskoj, mali dio mjesta se nalazi u Bosni i Hecegovini što je jasno označeno granicom.
  • Veliki Prolog je površinom najveće naselje u Vrgoračkoj krajini jer obuhvaća naselja od polja Jezera, pa sve do Rastoka na drugoj strani.