The Great Gatsby

(Preusmjereno sa stranice Veliki Getsbi)

The Great Gatsby (na srpskohrvatskom području prevođen kao Veliki Gatsby ili Veliki Getsbi) je roman američkog književnika F. Scotta Fitzgeralda. Prvi put je objavljen 10.4. 1925. Radnja je smještena na sjevernu obalu Long Islanda i New York u ljeto 1922.

Veliki Gatsby
Omot prvog izdanja knjige The Great Gatsby, 1925.
Omot prvog izdanja knjige The Great Gatsby, 1925.
Autor(i)F. Scott Fitzgerald
IlustratorFrancis Cugat
DržavaSAD
Jezikengleski jezik (izvorno)
IzdavačCharles Scribner's Sons
Datum izdanja10.4. 1925.

Roman dopisuje doba koje je sam Fitzgerald nazvao "Doba jazza." Nakon šoka i kaosa prvog svjetskog rata, američko društvo je uživalo dotad nezapamćenu razinu prosperiteta u "Burnim" Dvadesetim dok je ekonomija cvala. Istovremeno je prohibicija, odnosno zabrana proizvodnje i distrubucije alkohola naložena Osamnaestim amandmanom, od bootleggera (krijumčara) napravila milionare i dovela do procvata organiziranog kriminala. Iako je Fitzgerald, poput svog junaka Nicka Carrawaya u romanu, slavio bogatstvo i sjaj svog doba, osjećao je nelagodu zbog neobuzdanog materijalizma i nedostatka morala svojih suvremenika.

Iako je godinu dana nakon objavljivanja adaptiran u brodvjeski kazališni komad i holivudski film, roman nije bio naročito popularan, te je prodano tek 25.000 primjeraka u preostalih petnaest godina Fitzgeraldovog života. Knjiga je bila gotovo zaboravljena za vrijeme Velike depresije i drugog svjetskog rata. Nakon što je ponovno izdana 1945. i 1953. godine, brzo je pronašla široku publiku i danas se smatra primjerom Velikog američkog romana. The Great Gatsby je otada postao dio obavezne lektire u američkim srednjim školama i tečajevima američke književnosti na univerzitetima.

Vanjski linkovi uredi

Izvori

Filmovi

Ostalo

Šablon:Fitzgerald