Veliki Antili su grupa otoka u Karipskom moru.Sastoje se od četiri glavna otoka: Kube, Jamajke, Portorika i Hispaniole. Na otocima Kuba, Jamajka i Portoriko su istoimene države, dok su na Hispanioli dvije države - Haiti i Dominikanska Republika.

Položaj Velikih Antila (zeleno) u Karibima

Otoci su geološki slične građe kao srednjeameričko kopno, od škriljca, gnajsa i starih eruptivnih stijena. Na sjevernoj strani otoka ima dosta vapnenca nastalog od školjaka i koralja.

Ostrva Veliki Antili su deo američkog kontinentalnog bedema. Najviši vrh Velikih Antila je Pik Duarte (3087 m) na Hispanjoli.

Na Velikim Antilima živi oko 35 miliona stanovnika. Španski jezik je dominantan na većini ostrva. Na Jamajci se govori engleski jezik, a francuski se koristi na zapadnom delu Hispanjole.

Prvi pisani trag imena "Antili" potiče iz 1493 godine kod "Peter Martyr d'Anghira". Ime je izvedeno ili od naziva "Antilia" koji se u srednjem vijeku koristio za mitski otok za koji se vjerovalo da je negdje u Atlantiku ili pak od latinskog "ante ilium" što bi značilo da se nalaze ispred nečega. No, kakvo god bilo porijeklo imena, odnosi se u svakom slučaju na otoke koji su smešteni ispred Srednje Amerike.

Nezavisne države uredi

Ostale teritorije uredi

Povezano uredi