Vecchia guardia

Vecchia guardia (sh. Stara garda) je italijanski crno-bijeli film snimljen 1934. godine u režiji Alessandra Blasettija, poznat kao najeksplicitnije pro-fašističko ostvarenje u njegovoj filmografiji.

Vecchia guardia
scena iz filma
RežijaAlessandro Blasetti
ScenarioLivio Apolloni
Giuseppe Zucca
Alessandro Blasetti
UlogeGianfranco Giachetti
Mino Doro
Franco Brambilla
Maria Puccini
MuzikaUmberto Mancini
FotografijaOtello Martelli
MontažaIgnazio Ferronetti
Alessandro Blasetti
StudioFauno Film
DistribucijaFilmimpero
Datum(i) premijere
1934 (1934)
Trajanje91 min.
Zemlja Italija
Jezikitalijanski

Radnja se događa 1922. godine u malom italijanskom gradiću gdje radikalni ljevičari, u nastojanju da izazovu socijalističku revoluciju, organiziraju štrajk i paraliziraju sve aktivnosti, a na što reagiraju pripadnici fašističkih crnokošuljaša. Nominalni protagonist, koga tumači mladi Franco Brambilla, je dječak koji se protiv volje roditelja pridružuje crnokošuljašima i gine u sukobu sa ljevičarima, poslije čega će njegova mučenička smrt natjerati sugrađane da se pridruže maršu na Rim.

Iako napravljen u propagandne svrhe, Vecchia guardia je dobio povoljne kritike od mnogih tadašnjih, ali i kasnijih kritičara, koji su cijenili Blasettijevo vješto vođenje radnje i inzistiranje na realističkom prikazu događaja. Fašistički režim je, pak, imao podvojene reakcije prema Blasettijevom filmu; neki njegovi predstavnici su bili užasnuti prikazom nasilja, odnosno stavljanja fašista na stranu kapitalističkih poslodavaca protiv radnika, a što je bilo suprotno službenoj korporatističkoj ideologiji, odnosno prikazu Fašističke partije kao donosioca reda i zakona na dotada nemirne ulice Italije. S druge strane, fašistički vođa Benito Mussolini je bio oduševljen filmom koji ga je, prema nekim navodima, potakao na suze. Film je imao uspjeha i u nacističkoj Njemačkoj čiji je vođa Adolf Hitler bio njime oduševljen te mladog Brambillu primio u službenu audijenciju.

Uloge uredi

Izvori uredi


Literatura uredi

  • Gundle, Stephen. Mussolini's Dream Factory: Film Stardom in Fascist Italy. Berghahn Books, 2013.
  • Moliterno, Gino. Historical Dictionary of Italian Cinema. Scarecrow Press, 2008.

Vanjske veze uredi