Vasojevići su najveće pleme, koje je nastanjeno u istočnom delu Crne Gore, u Lijevoj Rijeci i s obe strane Lima sve do reke Lješnice, a nekada se taj predeo zvao Polimlje. Takođe Vasojevići su i jedno od brdskih plemena koje se zajedno sa starocrnogorskim i starohercegovačkim plemenima ujedinilo u jedinstvenu Crnu Goru. O njihovom imenu i porijeklu postoje dve verzije narodnog predanja. Po jednoj oni su potomci izvesnog Vasa, srodnika Vukana Nemanjića, koji je rođen u Prizrenu i bio vojvoda u doba cara Dušana. Njega je nasledio sin Vasojević Stevo, koji se pominje u narodnim pesmama o boju na Kosovu pod imenom Musić Stevan, i koji je bio vojvoda u Sjenici, u Novopazarskom Sandžaku. Posle Kosovske bitke i smrti Vasojević-Stevana Vasojevići su kao uskoci krenuli u Hercegovinu i došli do Foče, a odatle skrenuli na jug, jugoistok i istok, i preko Crne Gore došli na Nožicu u Lijevoj Rijeci, gde su se nastanili.

Vasojevići
Mapa Gornjih Vasojevića i Donjih Vasojevića
Mjesto
RodonačelnikVaso Vasojević
OblastBrda
Poznate ličnosti
RivaliMoračani  • Rovčani

Po drugoj verziji Vasojevići vode poreklo od nekog Vasa, sina nekog hercegovačkog kralja, koji se takođe preko Crne Gore doselio odnekud iz Hercegovine i nastanio na Nožici u Lijevoj Rijeci. Oba predanja imaju zajedničko još i to što se veli da je Vaso imao još i četiri brata, Ozra, Pipa, Krasa i Ota, od kojih vode poreklo Ozrinići i Piperi, crnogorska plemena, i Krasnići i Hoti, severnoalbanska plemena. Zato se svi oni međusobno smatraju rođacima sa Vasojevićima, jer veruju da vode poreklo od istog pretka.

Vasojevići su imali i svoj zakon pod nazivom Vasojevićki zakon. Mnoge poznate ličnosti su rodom ili poreklom iz Vasojevića kao: Karađorđe, iguman Mojsije Zečević, knez Nikola Milošević Vasojević, vojvoda Petar Bojović, vojvoda Petar Jokić (iz Prvog srpskog ustanka), vojvoda Momčilo Đujić, Mihailo Lalić, prof. dr Svetozar Stijović, prof. dr Miljan Mojašević, dr Divna Veković i drugi.

Literatura

uredi
  • Radoslav Jagoš Vešović, Pleme Vasojevići, Beograd 1928.
  • Ilija M. Jelić, Vasojevički zakon od 12 točaka, Beograd 1929.
  • Rada Stijović, Govor Gornjih Vasojevića, Beograd 2007.
  • Rada Stijović, Iz leksike Vasojevića, Beograd 1990