Vaso Kelečević

Vaso Kelečević (Oštrelj, Bosanski PetrovacOštrelj, Bosanski Petrovac, avgust, 1941, narodni heroj Jugoslavije,

VASO KELEČEVIĆ
Vaso Kelečević
Datum rođenja14. oktobar 1920.
Mesto rođenjaOštrelj, Bosanski Petrovac
 Kraljevina Jugoslavija
Datum smrtiavgust, 1941
Mesto smrtiOštrelj, Bosanski Petrovac

Nezavisna Država Hrvatska NDH
Član KPJ od1940
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
U toku NOB-a
SlužbaNOV i PO Jugoslavije
Narodni heroj od27.novembar 1953.

Biografija uredi

Težak život radnika vezao ga je za aktivnost u sindikalnom pokretu. Sve je to uticalo na njegovo idejno-političko dozrijevanja a potom i na njegov prijem u KPJ 1940. go­dine. U organizaciji ustanka 1941. godine, izabran je od za vojnog povjerenika za Oštrelj. Njegov rad na pripremanju naroda za ustanak i vojno-političku aktivnost u prvim danima oružane borbe bio je vidno istaknut i visoko ocijenjen. Nakon ustanka, postaje član štaba za bosansko-petrovački srez, i član Sreskog komiteta KPJ za Bos. Petrovac.

U oslobođenom Oštrelju, kao član mjesne ustaničke vlasti, Vaso organizuje novi život i razvija nove forme ra­da na terenu, sređuje stanje i priprema narod za zadatke koji su se nazirali u daljoj borbi. Sa punim poletom, Vaso se posebno angažuje u partijsko-političkom radu na sprovođenju linije partije, a posebno na razvijanju bratstva i jedinstva, u prvom redu među mještanima Oštrelja. Ovaj zadatak bio je vrlo aktuelan u Oštrelju u kome je živalj bio mješovitog sastava — Srbi, Hrvati a u neposrednoj blizini i Muslimani. Zahvaljujući njegovom izvanrednom zalaganju i autoritetu u masama, stvoreno je već u samom početku ustanka takvo jedinstvo naroda, takva organizovanost i spremnost za borbu da je to moglo služiti za pri­mjer drugima.[1]

Predano i do kraja, Vaso je sprovodio odluke partije, energično sprečavajući pojave bratoubilačkih i šovinistič­kih ispada nacionalističkih elemenata koji su se pojavili poslije ustanka. Na tom zadatku herojski je i pao od grupe četnika koji su pokušali da nad nevinim hrvatskim poro­dicama vrše odmazdu za ustaške zločine. Pao je u momen­tu sprečavanja zločina grupe četnika nad jednom hrvat­skom porodicom. Vasin primjer bio je uzor i podstrek komunistima petrovačko-drvarskog kraja za nepoštednu borbu protiv bilo kakvih pokušaja bratoubilačkog rata.[2]

Za na­rodnog heroja proglašen 27. 11. 1953. godine.

Literatura uredi

Reference uredi

  1. „Mirko Lukač: Oštrelj od 1938. do kraja 1941. godine”. Opštinski odbor SUBNOR, 1974 -PETROVAC U NOB, knjiga 1. Pristupljeno 9. 2. 2017. 
  2. „Ljubiša Ćurguz: Narodni heroj Vaso Kelečević”. Opštinski odbor SUBNOR, 1974 -PETROVAC U NOB, knjiga 2. Pristupljeno 9. 2. 2016.