Vasilijan Petrović

Vasilijan (Petrović)
Datum rođenja: 14. januar 1820.
Mesto rođenja: Temišvar (Habzburška monarhija)
Datum smrti: 18. januar 1891.
Mesto smrti: Novi Sad (Austrougarska)

Vasilijan (svetovno Vasilije Petrović, Temišvar, 1/14. januar 1820Novi Sad, 5/18. januar 1891) je bio episkop Srpske pravoslavne crkve.

Svetovni životUredi

Vasilijan (svetovno Vasilije Petrović), rođen je 1/14. januara 1820. godine u Temišvaru. Gimnaziju je završio u rodnom mestu, filozofiju i prava u Budimpešti, a bogosloviju u Sremskim Karlovcima.

Monaški životUredi

Posle prijema monaškog čina postavljen je za konzistorijalnog beležnika u Temišvaru. Pošto je 1866. godine proizveden u čin arhimandrita, postavljen je za starešinu manastira Hopova, a kasnije za nastojatelja manastira Beočina.

Kada je episkop bački German (Anđelić) imenovan za patrijarha srpskog, arhimandrit Vasilijan je postao prvo administrator, a potom, 12. jula 1882. godine i episkop bački. Posle smrti patrijarha Germana, kao najbliži episkop Sremskim Karlovcima, postavljen je za administratora Karlovačke patrijaršije. Na ovom položaju se zadržao sve dok nije prošla jubilarna proslava petstogodišnjice Kosovske bitke. Proslavu je zabranila austrougarska vlast na području cele države. Ne želeći da se zameri vlastima, tim pre što je predstojao izborni sabor, episkop Vasilijan, kao administrator Mitropolije, nije uzeo učešća u ovoj proslavi, koja je, i pored zabrane, održana u manastiru Vrdniku (Ravanici), te je zbog toga napadan i osuđivan.

Umro je u Novom Sadu između 17. i 18. januara 1891. godine.

IzvoriUredi

Spoljašnje vezeUredi

Prethodnik:
German (Anđelić)
episkop bački
18821891.
Nasljednik:
German (Opačić)