Vanbračna putovanja

Vanbračna putovanja je jugoslavenski igrani film snimljen 1988. godine u režiji i po scenariju Ratka Orozovića. Muziku su radila braća Vranešević, Predrag i Mladen, a naslovnu numeru otpevala je Vita Mavrič. Film, koji je po žanru mješavina komedije i ljubavne drame je sniman na lokacijama u Sarajevu i Beogradu.

Vanbračna putovanja
RežijaRatko Orozović
ProducentMišo Bušić
Nikola Nikić
ScenarioRatko Orozović
saradnici na scenariju
Milovan Vitezović
Stjepan Zaninović
UlogeVicko Ruić
Velimir Bata Živojinović
Branka Pujić
Radoš Bajić
Ljubiša Samardžić
Mladen Nelević
Olja Bećković
Špela Rozin
Čedo Martinić
MuzikaPredrag Vranešević
Mladen Vranešević
FotografijaDragan Resner
MontažaBranislav Milošević
StudioSutjeska film
Datum(i) premijere
18. 2. 1988 (1988-02-18)
Trajanje97 min .
Zemlja SFR Jugoslavija
Jeziksrpskohrvatski
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Bračna putovanja (1991)

Radnja uredi

Tugomir Princip (Vicko Ruić) je mladić koji radi kao asistent na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Opterećen je intelektualnim i seksualnim problemima i zaljubljen je u svoju devojku Anabelu (Branka Pujić). Tugomir nikako da završi doktorsku tezu, a sa svojim pretpostavljenim, profesorom Gerasimom (Velimir Bata Živojinović) nije u dobrim odnosima, pa ga Gerasim prijavljuje vojnom odseku. Kad Tugomir dobije poziv za odsluženje vojnog roka, njegov prijatelj zvani Đetić se ponudi da pripazi na Anabelu. On odlazi u Beograd u vojsku i tamo upoznaje novu ljubav, Senku (Olja Bećković) ali saznaje da ona ima muža koji je homoseksualac koji voli da deli sa njom partnere. Kada dobije nagradni vikend odlučuje da se vrati kući i da ga provede sa Anabelom. U Sarajevu saznaje da je njegova devojka sa njegovim drugom Đetićem u vezi i da su zajedno otišli na Zlatibor. U želji da se što pre vrati natrag u kasarnu, na putu doživi saobraćajnu nesreću zbog koje završi u bolnici. Zbog povrede glave ostaje na lečenju u Neuropsihijatrijskoj bolnici gde upoznaje drugu stranu života. Kontra intelektualni dril dovodi ga skoro do ludila, pa dobija skraćenje vojnog roka. Završava doktorsku tezu, vraća se na posao na fakultet i tamo zatiče razvrat između nekih profesora i studentkinja. Jedna od njih, studentkinja Marija Spasić na nagovor profesora Faruka (Radoš Bajić) nabacuje se profesoru Gerasimu Miletiću da bi položila ispit, ali bezuspešno, te je on obara na ispitu. Da bi mu se osvetila ulazi u vezu sa Tugomirom, a dekanu fakulteta saopštava da je trudna sa Gerasimom. Međutim, Gerasim na lekarskom pregledu saznaje da je sterilan i da ne može imati decu, pa počinje da sumnja u svoju ženu Melaniju (Špela Rozin) sa kojom ima dvoje dece. Studetkinja Marija otrkiva da je sve izmislila, Tugomir je zaprosi ali ga ona na venčanju ostavlja zbog pravog oca njenog deteta.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Vicko Ruić Tugomir Princip
Velimir Bata Živojinović Gerasim Miletić
Branka Pujić Anabela
Radoš Bajić Faruk
Mladen Nelević Đetić
Ljubiša Samardžić kapetan Tadić
Vita Mavrič Marija Spasić
Špela Rozin Milenija
Olja Bećković Senka
Nebojša Veljović profesor Popović
Jasna Beri medicinska sestra
Čedo Martinić vojnik
Branka Sekulović
Nada Pani
Vlajko Šparavalo
Miodrag Trifunov
Branko Ličen
Žan Marolt

Nastavci uredi

Tri godine kasnije, 1991. u Sarajevu i na planini Igman snimljen je nastavak nazvan Bračna putovanja u kojem su svoje uloge ponovili glumci iz prvog nastavka.

Spoljašnje veze uredi