Vampyros Lesbos

Vampyros Lesbos, u Njemačkoj poznat i sa podnaslovom Erbin des Dracula (sh. Nasljednica Dracule), a u Španiji originalno distribuiran i kao Las Vampiras (sh. Vampirice) je zapadnonjemačko-španski igrani film snimljen u režiji Jesusa Franca i premijerno prikazan 1971. godine, poznat kao jedno od najpopularnijih ostvarenja njegove filmografije i najuticajnijih ostvarenja žanra.

Vampyros Lesbos
José Martínez Blanco kao Morpho i Soledad Miranda kao Nadine u sceni
RežijaJesús Franco
ProducentArtur Brauner
Karl Heinz Mannchen[1]
ScenarioJaime Chávarri
Jesús Franco[1]
UlogeSoledad Miranda
Ewa Strömberg
Andrés Monales
Dennis Price
Paul Müller
MuzikaJesús Franco
Manfred Hübler
Siegfried Schwab
FotografijaManuel Merino[1]
MontažaClarissa Ambach[1]
StudioFénix Films
CCC Telecine Film[2]
Datum(i) premijere
15. 7. 1971 (1971-07-15) (Zapadna Njemačka)
[3]
Trajanje89 min.[1]
Zemlja Zapadna Njemačka
 Španija[1]
Jeziknjemački[1]

Predstavlja slobodnu adaptaciju romana Dracula Brama Stokera sa radnjom premještenom u suvremeno doba. Protagonistica, čiji lik tumači Ewa Strömberg, je američka pravnica koja radi u Turskoj i koju počinju opsjedati bizarni snovi i vizije u kojima se pojavljuje lijepa i privlačna žena (čiji lik tumači Soledad Miranda). Radnja prikazuje kako je posao odvede na jedan otok gdje se ispostavi da joj je klijentica neobična žena koja izgleda poput žene iz njenih vizija, ali prema kojoj, usprkos niza bizarnih i zastrašujućih događaja, osjeća neodoljivu privlačnost.

Franco se vampirskim motivima bavio ranije u nekoliko svojih filmova, od kojih je najpoznatiji Grof Dracula sa Christopherom Leejem u glavnoj ulozi, a gdje je također nastupala Soledad Miranda, i koji se često navodio kao jedna od najvjernijih adaptacija Stokerovog romana. Vampyros Lesbos, koji je snimao na lokacijama u Turskoj, se, pak, isticao daleko više eksplicitno erotskim sadržajima, ali Francovim vještim korištenjem simbolike u snoviđenjima, te neobično psihodelične muzike Siegfrieda Schwaba koja će decenijama kasnije inspirirati brojne muzičare. Posebne je pohvale dobio Mirandin nastup, koji se smatra najboljim u njenoj karijeri, ali i koji je bio posljednji, s obzirom da je nedugo nakon snimanja tragično umrla u prometnoj nesreći.

Film je originalno prikazan u Zapadnoj Njemačkoj. U Francovoj rodnoj Španiji, koja je tada još uvijek bila pod autoritarnim frankističkim režimom i pod neupitnim uticajem Katoličke crkve, je pak film postao predmetom oštrih cenzorskih zahvata, te je prikazan godinama kasnije isječen do neprepoznatljivosti. Franco je upravo zbog toga napustio Španiju, te je najveći dio ostatka karijere proveo u inozemstvu. Sličnim motivima se bavio i kasnije, te se njegova tri filma - Macumba sexual (1983), Vampire Blues (1999) i The Snakewoman (2005) - ponekad nazivaju neslužbenim remakeovima Vampyros Lesbos.

Uloge uredi

[1]

Literatura uredi

  • Browning, John Edgar; Picart, Caroline Joan (2010). Dracula in Visual Media:Film, Television, Comic Book and Electronic Game Appearances, 1921-2010. McFarland. ISBN 0786433655. 

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Browning, 2010. p.183
  2. „Credits: Las Vampiras”. British Film Institute. London. Pristupljeno 28. IX 2012. [mrtav link]
  3. „Vampyros Lesbos - Erbin des Dracula” (njemački). Filmportal.de. Arhivirano iz originala na datum 2012-10-24. Pristupljeno 23. X 2012. 

Vanjske veze uredi