Valentin Varenikov

Valentin Ivanovič Varenikov (ruski: Валентин Иванович Варенников) (15. decembar 1923 - 6. maj 2009) bio je sovjetski vojskovođa, najpoznatiji kao jedan od planera i vođa neuspjelog puča protiv Mihaila Gorbačova 1991. godine.

Valentin Varenikov
Valentin Varenikov u augustu 1994. godine, nakon oslobađajuće presude ruskog Vrhovnog suda
Valentin Varenikov u augustu 1994. godine, nakon oslobađajuće presude ruskog Vrhovnog suda
Valentin Varenikov u augustu 1994. godine, nakon oslobađajuće presude ruskog Vrhovnog suda
Karijera
Čin general armije
Rod vojske Sovjetska armija

Rođen je u kozačkoj porodici, a vojničku karijeru je počeo nakon završene srednje škole, kada se poslije njemačke invazije priključio Crvenoj armiji. Tokom rata je sudjelovao u Staljingradskoj bitci, forsiranju Dnjepra i bitci za Berlin, te je ukupno tri puta ranjen. Rat je završio sa činom kapetana.

Poslije rata je ostao u Sovjetskoj armiji, i nakon završene Vojne akademije Frunze napredovao u službi, služeći kao u SSSR, tako i kao glavni vojni savjetnik u Siriji, Angoli i Etiopiji, zemljama koje su bile sovjetski saveznici u Hladnom ratu. Od 1984. do 1989. je kao predstavnik sovjetskog ministra obrane u Kabulu koordinirao sovjetske operacije tokom posljednjih godina rata sa mudžahedinima. Od 1989. do 1991. je bio zamjenik ministra obrane, te glavni zapovjednik kopnenin snaga SSSR.

Za vrijeme izbijanja puča je također služio kao zastupnik u Vrhovnom sovjetu. Nakon što je puč kolabirao, Prezidijum Vrhovnog sovjeta mu je ukinuo parlamentarni imunitet, te je 23. augusta 1991. godine uhapšen. U pritvoru je ostao sve do 14. decembra 1992. godine, kada je pušten da bi se branio sa slobode u tada već postsovjetskoj Rusiji. Kada je organizatorima puča u februaru 1994. ponuđena amnestija, Varenikov je bio jedini koji je odbio te je išao na sud. Vrhovni sud Rusije ga je presudom 11. augusta 1994. godine oslobodio navodeći nedostatak dokaza.

Varenikov je u međuvremenu pristupio Komunističkoj partiji Ruske Federacije. Kao njen kandidat je 1995. godine izabran u Državnu dumu gdje je sudjelovao u odboru koji se bavio pitanjima veterana. Godine 2003. se priključio nacionalističkoj stranci Rodina i na njenoj listi bio ponovno izabran u Dumu. Godine 2008. je izazvao ponovno veliku pažnju, ali i kontroverze kada je u TV-emisiji Ime Rusije u izboru za najvećeg Rusa svih vremena predstavljao Staljina.

Vanjske veze uredi