Vaš šlager sezone

Vaš šlager sezone je poznati festival zabavne muzike, koji se od sredine 1960-ih održavao u Sarajevu. Bio je i ostao najbolji domaći festival iz Bosne i Hercegovine.


Osnivanje festivala

uredi

Prvi festival "Vaš šlager sezone" izveden je 6. aprila (Dan oslobođenja Sarajeva) 1967. godine u dvorani "Đuro Đaković" (danas: Bosanski kulturni centar, odnosno BKC). Idejni tvorac festivala bio je producent i kompozitor Esad Arnautalić, a pokretač Televizija Sarajevo.

Kako tadašnja Televizija Sarajevo još nije imala vlastite kamere i reportažna kola, takmičarski program je snimljen filmskom kamerom, a trake je redatelj Muhamed Mehmedović odnio u Zagreb na montažu, da bi snimak bio emitiran poslije nekoliko dana iz zagrebačkog televizijskog studija.

Pobjednik prvog "Šlagera sezone '67" bio je Kemal Monteno s pjesmom "Lidija".

Od ostalih danas poznatijih izvođača, na premijernom "Šlageru sezone" nastupili su i Indexi s pjesmom "Zašto je prazan čitav svijet" Slobodana A Kovačevića i Nikole Borote. Indexi su bili i najredovniji izvođači na ovom festivalu, a prvu nagradu (drugo mjesto publike) osvojili su 1971. godine s pjesmom "Da li postoji ljubav" Milana Đajića, takođe na tekst Nikole Borote.

I naredne 1968. godine "Vaš šlager sezone" je sniman filmskom kamerom, a tek je sljedeće godine Televizija Sarajevo prvi put samostalno i s vlastitom opremom realizirala svoj festival.

Festivalski uspjesi

uredi

U toku dvadeset godina (do kasnih 1980-ih godina) iznjedrio je niz hitova i bio pozornica na kojoj su zabljesnule najveće zvijezde domaće zabavne muzike: Mišo Kovač, Kemal Monteno, Zdravko Čolić, Seid Memić Vajta, Davorin Popović, "Indexi", "Ambasadori", Jadranka Stojaković, Ismeta Krvavac, Fadil Toskić, Bisera Veletanlić, Alma Ekmečić, Neda Ukraden, Arsen Dedić, Gabi Novak, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija i drugi.

Na "Šlageru sezone" predstavljane su najaktualnije pjesme tog proljeća. Iz današnje perspektive to je zanimljiva mješavina domaćih urbanih šlagera sa poetskim tekstovima i šansona intimnijeg karaktera. Festival se održavao krajem zime ili početkom proljeća, uglavnom vremenski otprilike kad i festivali San Remo i Opatija.

Festival se, nakon otvaranja dvorane Skenderija, (otvorena je 29. novembra 1969. godine i svečanosti je prisustvovao Josip Broz Tito) počeo redovno održavati u tom prostoru i tokom 1970-ih je doživio svoje zlatne godine.

Neki od hitova s festivala su:

 • "Čemu da živim",
 • "Sarajevo, ljubavi moja",
 • "Ljubavna bol",
 • "Robinzoni",
 • "Vrijeme kiša",
 • "Ne budi me noćas",
 • "Zvao sam je Emili",
 • "Zemljo moja",
 • "Moje prvo pijanstvo",
 • "Samo jednom srce voli".

Epilog

uredi

Posljednji Šlager sezone održan je 1999, a bio je ujedno i bosanskohercegovački izbor za Pjesmu Eurovizije. Pobjednik festivala bio je Hari Mata Hari sa pjesmom "Starac i more", dok su BiH na Eurosongu u Jerusalimu ipak predstavljali drugoplasirani Dino Merlin & Beatrice sa "Putnicima".

Literatura

uredi
 • Literatura korištena za članak: U inat godinama, romansirana biografija Indexa.