Take the Money and Run

(Preusmjereno sa stranice Uzmi novac i bježi)
Za ostala značenja, vidi Take the Money and Run (razvrstavanje).

Take the Money and Run (sh. Uzmi novac i beži) je američka filmska komedija snimljena 1969. godine u režiji Vudija Alena. Predstavlja drugo rediteljsko ostvarenje u njegovoj filmografiji, i prvo koje se temelji na sopstvenom materijalu (prvi film What's Up, Tiger Lilly? je bila ništa drugo do humoristička nasinhronizacija već postojećeg japanskog filma). Alen u filmu glumi lik protagonista, nespretnog kriminalca koga njegovi pokušaji pljačkanja banaka stalno vraćaju u zatvor. Radnja je prikazana u tehnici pseudodokumentarnog filma, odnosno uz pomoć intervjua sa protagonistovim prijateljima i porodicom, te uz deo igranih segmenata.

Take the Money and Run
RežijaWoody Allen
ProducentCharles Joffe
ScenarioWoody Allen
Mickey Rose
NaracijaJackson Beck
UlogeWoody Allen
Janet Margolin
Louise Lasser
MuzikaMarvin Hamlisch
FotografijaLester Shorr
MontažaPaul Jordan
Ron Kalish
StudioABC Pictures
Palomar Pictures International
DistribucijaCinerama Releasing Corporation
Datum(i) premijere
18. 8. 1969 (1969-08-18)
Trajanje85 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet1,530.000 $[1]
Bruto prihod3,040.000 $(distribucija po dvoranama)[1]

Alen, koji je scenario napisao zajedno sa Mikijem Rozom, ispočetka nije hteo režirati film, ali su ga iskustva sa haotične produkcije Kazino Rojal potakla da stane iza kamere. Film se snimao na lokacijama u San Francisku, te je kroz korištenje scena iz restorana sa crvenim interijerom odao omaž Hičkokovom filmu Vrtoglavica. Kao lokacija je također poslužio i obližnji zloglasni zatvor San Kventin, gde je oko 100-njak robijaša bilo angažirano kao statisti.

Alen je film kasnije opisivao kao deo prve ili "zabavne" faze u svojoj filmografiji, a sa time su se složili i kasniji kritičari, ističući korištenje slepstika i drugih tehnika filmskog humora koje je Alen posle napustio. Publika za njega nije imala previše razumevanja, te nije ostvario dobre komercijalne rezultate. Uprkos toga, Alen ga je smatrao vrednim iskustvom, a pseudodokumentarne tehnike je posle koristio u svom daleko poznatijem i uspešnijem filmu Zelig.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Vudi Alen Verdžil Starkvel
Dženet Margolin Luiza
Marsel Iler Fric
Džeklin Hajd gđa Bler
Loni Čapman Džejk
Džan Merlin Al
Džejms Anderson zatvorski čuvar
Hauard Storm Fred
Mark Gordon Vins

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 "ABC's 5 Years of Film Production Profits & Losses", Variety, 31 May 1973 p 3

Spoljašnje veze uredi