Utvrda Lahore i vrtovi Šalimar

Utvrda i Šalamar vrtovi u Lahoreu
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Lahore Fort.jpg
 Pakistan
Registriran: 1981. (5. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: i, ii, iii
Ugroženost: 1999.-2012.
Referenca: UNESCO

Utvrda i Šalamar vrtovi u Lahoreu su naziv UNESCO-ve svjetske baštine koja se sastoji od Utvrde Lahore i Vrtova Šalimar u gradu Lahoreu (pokrajina Pandžab, Pakistan). Oni su upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1981. godine, a na popis ugroženih mjesta svjetske baštine su dospjeli na zahtjev pakistanske vlade zbog uništenja povijesnih rezervoara 1999. godine kako bi se proširio put i zbog propadanja zidova vrta[1]. No, 2012. godine su izbrisani s ovog popisa zbog poboljšanja zaštite[2].

Utvrda LahoreUredi

Glavni članak: Utvrda Lahore

Utvrda Lahore se nalazi na sjeveroistočnom kutu utvrđenog starog grada Lahorea, ima trapezasti oblik i proteže se na području površine veće od 20 hektara. Utvrdu je dao izgraditi mogulski car Akbar Veliki (1555.-1605.) na mjestu starije palače, i nadograđivali su je njegovi nasljednici. Pored njenih trinaest monumentalnih portala, u palači se nalaze paviljoni Šeeš Mahal, Naulaha i Moti Masdžid.

Vrtovi ŠalimarUredi

Šalimar vrtovi (pundžabski: شالیمار باغ) ili Šalamar vrtovi su perzijski vrt koji je u Lahoreu dao izgraditi Šah Džahan 1641.-42. godine. Nalaze se 5 km od središta grada i značajno su tjecali na vrtnu arhitekturu širom središnje Azije[3].

izvoriUredi

Vanjske povezniceUredi