Utrke dvokolica

Trke dvokolica (grčki: ἁρματοδρομία/harmatodromia, latinski: ludi circenses) je bio jedan od najpopularnijih antičkih sportova koji se prakticirao u grčkom, rimskom i, kasnije, bizanstkom svijetu. Utrke dvokolica su često bile opasne i za vozače i za konje koji bi se nerijetko ozlijedili ili čak poginuli, ali su među publikom izazivale snažno uzbuđenje i oduševljenje. Na drevnim Olimpijskim, kao i drugim panhelenskim igrama, taj je sport bio jedan od najvažnijih konjičkih događaja.

Moderna rekonstrukcija utrka dvokolica u Puy du Fou

U rimsko doba su taj sport prakticirali timovi iza kojih su stajali financijski pokrovitelji, a koji su se često nastojali izboriti za što vještije vozače. Ti su timovi s vremenom postajali predmetom identifikacije među raznim grupama gledatelja, pa se upravo kod utrka dvokolica bilježe prvi slučajevi navijačkog nasilja. Ti su sukobi s vremenom dobijali i političku notu, odnosno sa trkališta su se prebacivali na ulice. Zbog toga su rimski, a kasnije i bizantski carevi nastojali preuzeti kontrolu nad timovima te imenovali posebne funkcionare za njihov nadzor.

Sport je na Zapadu izgubio svoju popularnost nakon pada Zapadnog Carstva, ali se nekoliko vijekova održao u Bizantskom Carstvu, zajedno s tradicionalnim suparništvom navijačkih grupa, i njihovim uticajem na dnevnu politiku. Ta su suparništva eskalirala u Nikinim neredima, nakon kojih je i na Istoku sport počeo gubiti popularnost.

Eksterni linkovi uredi