Utorak je treći dan u sedmici, koji se nalazi između ponedeljka i srede.

Utorak je obično dan za izbore u Sjedinjenim Državama. Federalni izbori se odigravaju na utorak posle prvog ponedeljka u novembru; ovaj datum je uspostavio zakon iz 1845. za predsedničke izbore (posebno za odabir Izbornog kolegijuma), a proširen je na izbore za Dom zastupnika 1875. godine i na Senat 1914. godine. Utorak je najraniji dan sedmice koji je bio praktičan za anketiranja u ranom 19. veku: građani su možda morali da putuju na ceo dan da bi glasali, a nisu želeli da idu u nedelju, koja je bila dan odmora za veliku većinu njih. Mnoge američke države održavaju predsedničke i druge primarne izbore utorcima.

Crni utorak, u Sjedinjenim Državama, odnosi se na 29. oktobar 1929, početak velike panike oko berze. Ovo je bio utorak posle Crnog četvrtka, koji je označio početak Velike depresije.

U grčkom svetu, utorak (dan sedmice kada je bio Pad Konstantinopolja) se smatra za nesrećan dan. Isto važi i za zemlje koje pričaju španskim jezikom, gde postoji poslovica En martes, ni te cases ni te embarques (Utorkom se ne ženi, ni ne počinji putovanja).

Vanjske veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Tuesday
 Potražite izraz utorak u W(j)ečniku, slobodnom rječniku.