Konektor

(Preusmjereno sa stranice Utičnica)

Konektor je sredstvo za spajanje električnih kablova. Koristi se za stvaranje električnog kola,[1] kao i za povezivanje neke komponente sa ostatkom kola.[2]

Kablovi sa konektorima
Šematski simbol muškog i ženskog konektora

Većina električnih konektora ima pol: muška komponenta, koja se naziva utikač, povezuje se sa ženskom komponentom ili utičnicom.[3] Veza može biti ukloniva (za prenosnu opremu), zahtevati alat za sklapanje i uklanjanje ili služiti kao trajni električni spoj.[4] Adapter se može koristiti za spajanje različitih konektora.

Simboli za utičnice, utikače i konektore umnogome se razlikuju od šeme do šeme.[5]

Vrste konektora u elektronici uredi

U elektronici se najčešće koriste sledeći tipovi konektora: [6]

  • Priključni blok ili redna stezaljka najjednostavniji je tip konektora. Priključni blok sadrži skup uparenih vijaka. Blok se pričvršćuje za kućište ili šasiju uređaja, a sve one žice koje je neophodno povezati leme se ili pritežu odgovarajućim vijcima na priključnom bloku.
  • Varijacija priključnog bloka omogućava da jednostavno umetnete kraj žice s kojeg je skinuta izolacija u kontakt na bloku, umesto da lemite žicu.
  • Utikači i utičnice omogućavaju prenošenje audio signala između uređaja, recimo između gitare i pojačala. Utikači su na oba kraja kabla, a utičnica je montirana na gitari i pojačalu. Kablovi koji se koriste za ovakvo povezivanje imaju jednu ili dve žice za prenošenje signala; oko njih se nalazi metalni oklop. On minimizira smetnje, to jest ograničava šum koji može da izobliči signal.
  • Priključni blokovi za štampane ploče koriste se za dovođenje signala do štampane ploče i odvođenje signala od nje. Pravougaoni oblik konektora omogućava lako postavljanje ploče ili trakastog kabla. Konektori ovoga tipa nazivaju se prema broju iglica (pinova) - na primer, 40-pinski konektor.

Izvori uredi

  1. „Electrical Connectors Information”. IEEE GlobalSpec. Pristupljeno 30 June 2019. 
  2. Gordon McComb i Earl Boysen, Elektronika za neupućene (str. 114), Beograd, 2007.
  3. Gordon McComb i Earl Boysen, Elektronika za neupućene (str. 86), Beograd, 2007.
  4. Mroczkowski, Robert S. (1998). „Ch 1”. Electrical Connector Handbook: Theory and Applications. McGraw Hill. ISBN 0-07-041401-7. 
  5. Gordon McComb i Earl Boysen, Elektronika za neupućene (str. 114), Beograd, 2007.
  6. Gordon McComb i Earl Boysen, Elektronika za neupućene (str. 87), Beograd, 2007.

Vidi još uredi