Utamaro o meguru gonin no onna

Utamaro i njegovih peta žena ili Pet žena oko Utamaroa (Utamaro o meguru gonin no onna) je japanski crno-bijeli film snimljen 1946. godine u režiji Kenjija Mizoguchija, poznat kao prvi Mizoguchijev film napravljen nakon Drugog svjetskog rata, odnosno pod režimom američke okupacije.

Utamaro o meguru gonin no onna
RežijaKenji Mizoguchi
ScenarioYoshikata Yoda
UlogeMinosuke Bandō
Kinuyo Tanaka
Kōtarō Bandō
Hiroko Kawasaki
Toshiko Iizuka
FotografijaMinoru Miki
MontažaShintarō Miyamoto
DistribucijaShochiku
Datum(i) premijere
17. 12. 1946 (1946-12-17)
Trajanje106 min.
Zemlja Japan
Jezikjapanski

Radnja se događa u 18. vijeku, kada mladi samuraj (čiji lik tumači Kotaro Bando) bude razbješnjen tvrdnjom kako su drvorezi u stilu ukiyo-e superiorni službenoj dvorskog umjetnosti, te odluči njegovog predstavnika, slavnog umjetnika Kitagawu Utamaroa (čiji lik tumači Minosuke Bando) izazvati na dvoboj. Umjetnik, koji većinu vremena provodi u bordelima, samuraja izazove na dvoboj slikanjem.

Utamaro je bio jedan od rijetkih filmova historijske ili jidai geki tematike čije je snimanje dozvolila tadašnja američka vlast, smatrajući ih previše povezanim sa u nedavnim ratom kompromitiranim japanskim militarizmom. Kasniji kritičari su, pak, Mizoguchijev film, koji se ističe scenom u kojoj Utamaro slika na leđima gejše, smatrali svojevrsnom Mizoguchijevom autobiografijom, s obzirom da su i on i Utamaro imali prilične sličnosti u biografijama (sklonost prikazu "problematičnih" slojeva društva, portretiranju žena i problema sa cenzurom).

Izvori uredi


Vanjske veze uredi