Ustavni sud (Češka)

(Preusmjereno sa stranice Ustavni sud Češke)

Ustavni sud Češke Republike (češki: Ústavní soud České republiky) je najviše, posebno sudsko tijelo u Češkoj čiji je primarni cilj štititi građane Češke od kršenja Ustava bilo od strane Parlamenta, bilo od strane Vlade. Ustavni sud je specijalizirano sudsko tijelo i ono se nalazi izvan redovne sudske organizacije; najviši redovni sud je Vrhovni sud. Od svih sudova u Češkoj, Ustavni sud je najdetaljnije reguliran u tekstu samoga Ustava.

Zgrada Ustavnog suda u Brnu.

Odluke ovofa suda konačne su i nisu podložne žalbi u sklopu nacionalnog prava, a smatraju se i izvorom prava, slično kao i presedani u zemljama anglosaksonskog prava.

Ustavni sud Češke formalno je uspostavljen 1993. godine, mada na tradiciji onog čehoslovačko, predviđenom u ustavu iz 1920. godine. Na taj je način Čehoslovačka postala prva zemlja u svijetu sa sustavom sudske revizije od strane specijaliziranog suda, mada je isti službeno formiran nakon onog u Austriji. Taj su sustav kasnije usvojile brojne zemlje svijeta.

Sud se sastoji od ukupno 15 sudaca koji se imenuju na obnovljivi mandat u trajanju od 10 godina. Suce imenuje Predsjednik, a potvrđuju se u Senatu. Suci Ustavnog suda uživaju kaznenopravni i procesni imunitet, a može im se suditi samo uz prethodno odobrenje Senata. Aktualni predsjednik Ustavnog suda, od 2013. godine, je Pavel Rychetský.

Eksterni link uredi