Povelja iz 1830.

(Preusmjereno sa stranice Ustavna povelja iz 1830.)

Povelja iz 1830. godine je bila ustavna povelja kojom je de iure uspostavljena Julska Monarhija u Francuskoj. Povelja se danas smatra kompromisnim rješenjem kontekstu zahtjeva konzervativne i liberalne struje u Francuskoj nakon Julske revolucije.

Tekst Povelje iz 1830. godine

Nakon što je svrgnut Charles X, a njegov pokušaj da svog unuka Henrija propao dolaskom Louisa-Philippea I na tron, došlo je do revizije Povelje iz 1814. koju je donio Louis XVIII. Povelja je revidirana 7. kolovoza 1830. godine. Preambula koja se pozivala na ancien régime je ukinuta, a sve ostale promjene prošle su u Parlamentu s 246:12 glasova. Nova povelja je nametnuta kralju od strane naroda, a nije više bila "dar" kralja kao izvorna. Louis-Philippe je 9. kolovoza prisegnuo da će poštovati Povelju te je okrunjen za kralja, a Povelja je službeno na snagu stupila 14. kolovoza 1830. godine.

Nova Povelja je Kralju oduzela legislativne ovlasti tako da su kraljevske uredbe postale isključivo dokumenti koji su uređivali primjenu zakona. Nasljedno perstvo je ukinuto, ali sam institut perstva je ostao. Izborni sustav je izmjenjen tako što je imovinski cenzus za aktivno biračko pravo reduciran na 200 franaka poreza za sve muškarce starije od 25 godina, dok je pasivno biračko pravo omogućeno svim muškarcima starijim od 30 godina koji plaćaju barem 500 franaka poreza. Ukinut je Zakon o dvostrukom glasovanju, što je dovelo do udvostručenja broja elektora.

Katolicizam više nije imao status državne, već samo većinske religije, cenzura je ukinuta, a francuska trobojnica je vraćena kao državna zastava.

Povelja iz 1830. je dokinuta 1848. godine kada je Julsku Monarhijiu zamijenila Druga Republika.