Ustavna kriza u Australiji 1975.

Ustavna kriza u Australiji 1975. godine (često nazivana samo "Smjena") danas se smatra najvećom političkom i ustavnom krizom u povijesti Australije. Kriza je kulminirala 11. studenog 1975. godine kada je generalni guverner Australije, Sir John Kerr, smijenio laburističkog premijera Gougha Whitlama i na njegovo mjesto postavio vođu oporbe, Malcolma Frasera.

Spontani protest ispred gradske vijećnice u Sydneyju koji je započeo oko 18:45 sati, 11. studenog 1975. godine, nakon vijesti o smjeni Gougha Whitlama.

Whitlamova vlada izabrana je 1972. godine s malom većinom u Predstavničkom domu, ali bez iste u Senatu. Izvanredni izbori 1974. godine donijeli su tek minimalne promjene. Dok je Whitlamova vlada sprovela cijeli niz reformi i radikalnih poteza, istovremeno je bila poljuljana brojnim skandalima i lošim političkim potezima. U listopadu 1975., Senat je iskoristio svoje ovlasti i odbio izglasati proračun Whitlamovoj vladi, što je dovelo do teške krize vlasti. Oporba je naglasila kako će nastaviti s odbijanjem proračuna sve dok Whitlam ne sazove nove izbore za Predstavnički dom, dok su istovremeno apelirali kod generalnog guvernera Kerra da smijeni Whitlama ukoliko ovaj odbije sazvati nove izbore. Whitlam je bio uvjeren kako ga Kerr neće smijeniti, a ovaj nije činio ništa kako bi pobudio premijerove sumnje.

Dana 11. studenog 1975., Whitlam je planirao sazvati izvanredne izbore za polovicu saziva Senata kako bi se stvari pokrenule. Kada je zatražio Kerrovu potporu, ovaj mu je odbio dati istu te ga je smijenio, a ubrzo je na njegovo mjesto postavio Malcolma Frasera. Fraser je morao djelovati brzo, prije nego svi laburistički članovi parlamenta saznaju za promjenu vlasti, te je uspio izglasati proračun, nakon čega je Kerr raspustio oba doma i raspisao nove izbore. Fraserova vlada pobijedila je s uvjerljivom većinom.

Događaji tokom ustavne krize doveli su tek do sitnih ustavnih promjena - Senat i dalje zadržava pravo odbijanja proračuna, a generalni guverner pravo na smjenu premijera. Ipak, ni Senat ni generalni guverner nisu koristili ta prava nakon 1975. godine. Kerr je zbog svog djelovanja naišao na snažne kritike članova ALP-a, rano je odstupio s mjesta generalnog guvernera i većinu svog života provao izvan Australije. Iako su se Whitlam i Fraser kasnije pomirili, Kerr, koji je umro 1991., ostaje omražen u određenim političkim krugovima.