Ussher-Lightfoot kalendar

Ussher-Lightfoot Calendar je kronologija historije svijeta iz 17. vijeka koju je na temelju tumačenja citata iz Biblije napravio James Ussher, anglikanski nadbiskup Armagha (u današnjoj Sjevernoj Irskoj). Kronologija, prvi put objavljena godine 1650, je poznata kao izvor koji citiraju mnogi današnji kreacionisti kako bi ustvrdili da je Bog stvorio svijet 4004. godine pne..

Kronologija je ime dobila po Ussheru, kao i po Johnu Lightfootu, koji je objavio sličnu kronologiju godine 1642–1644. Za naziv se, međutim, može reći da je pogrešan, s obzirom da je kronologija temeljena na djela Usshera, a ne Lightfoota koji je kasnije bio vicekancelar univerziteta u Cambridgeu. Ussherovo djelo, poznato pod nazivom Annales veteris testamenti, a prima mundi origine deducti (Anali Starog Zavjeta, zajključeni na osnovu prvih početaka svijeta), je bio njegov doprinos dugotrajnoj teološkoj debati o starosti Zemlje. To pitanje je zaokupljalo mnoge kršćanske učenjake kroz vijekove. Ussher je zaključio da je prvi dan Stvaranja počeo u sumrak prije nedjelje 23.10. godine 4004. pne. u proleptičkog julijanskog kalendar, u blizini jesenske ravnodnevnice, dok je Lightfoot na sličan način zaključio da je Stvaranje otpočelo u sumrak u blizini jesenske ravnodnevnice, ali godine 3929. pne..

Ussherov datum iz godine 4004. pne. se nije previše razlikovao od procjena Bede Uvaženog (godine 3952. pne.) ili Ussherovog prethodnika Scaligera (3949. pne.). Široko se vjerovalo da je Zemlja postojalo 6000 godina (4000 prije rođenja Krista i 2000 nakon toga) što je odgovaralo sa šest dana Stvaranja, na osnovu biblijskih stihova da je "za Gospodina jedan dan je kao tisuća godinaa, tisuća godina kao jedan dan" (2. Petrova 3:8), što je gotovo u potpunosti odbačeno godine 1997. (6001 godina nakon 4004. pne.). Međutim, postoje biblijski učenjaci, kao i evangelički kršćani koji još uvijek iskazuju doslovno tumačenje Biblije i tvrde da je Zemlja stara 6000 godina.