Usisivač je sprava koja služi za čišćenje. Uglavnom se koristi za čišćenje podova ali naravno postoje izuzeci kao što su usisivač za čišćenje zavesa ili za čišćenje odeće. Usisivači su u ne tako davnoj prošlosti bili veoma skupi i samo najbogatiji su mogli da ih priušte. Danas je to veoma pristupačna sprava.

Usisivač

Način rada uredi

 
Usisivač iz 1930-ih

Princip rada usisivača zavisi od kompanije koja ga proizvodi, jer svi teže da naprave što bolji aparat. Razne kompanije koriste različite načine rada, da bi ispravile greške i udovoljile korisnicima. Naječešći problemi su: Usisivač pri radu samo podiže prašinu ne zadržavajući je u filtru, usisivač ne može da usisa krupniju prljavštinu, aparat je veoma glomazan i teško ga je smestiti kad se ne upotrebljava itd. Jedan od pricipa rada usisivača jeste korišćenje filtra i četki. Kada prljav vazduh biva usisan četka koja se vrti pomaže da se odvoji prašina dok kese na sebi imaju neku vrstu filtra. Ovaj način je jedan od prvobitnih načina rada usisivača i veoma je nepraktičan jer stvara veliku buku, filtri često pucaju ili se kese prepune. Drugi način je moderniji jer umesto filtra koristi vodu. Sva prljavština se zadržava na vodi tako da je drastično smanjeno propuštanje prašine, koja šteti zdravlju, kroz filtar. Često ovi usisivači poseduju ceo sistem komora sa vodom da bi se osiguralo da što manje štetnih materija dospe u atmosferu.

Usisivači budućnosti uredi

Naučnici se bave konstrukcijom robotskog usisivača koji će izvršavati svoje zadatke bez potrebe za ljudskom kontrolom. Takvi usisivači su za sada veoma mali, uglavnom kružnog oblika, u sebi imaju ugrađene laserske ili radarske senzore koji koji se brinu da robo-usisivač ne udari u neki predmet dok izvršava svoji zadatak. Takođe ti senzori registruju podlogu koju je prešao usisivač tako da se on nikada neće vratiti na mesto koje je već očistio.

Literatura uredi

  • Booth, H. Cecil "The origin of the vacuum cleaner," Transactions of the Newcomen Society, 1934–1935, Volume 15.
  • Gantz, Carroll. The Vacuum Cleaner: A History (McFarland, 2012), 230 pp

Vanjske veze uredi

Usisivač na Projektu Open Directory