Userkaf na hijeroglifima
G43S29F12D28I9

Userkaf je bio osnivač Pete egipatske dinastije. Njegovo ime znači "njegov ka je moćan." Vladao je 2465-2458. pne. Sagradio je kompleks piramida u Saqqari

Userkafova bista je izložena u Egipatskom muzeju. Glava je pronađena u prvom (od pet) sunčevih hramova u Abu Ghurobu koje su sagradili Pete dinastije. Userkafova glava je visoka 45 cm i izrezbarena od pješčenjaka. Skulptura se smatra važnom jer je jedna od rijetkih iz perioda Starog kraljevstva koja pokazuje monarha kako nosi Crvenu krunu Donjeg Egipta. Glava je otkrivena godine 1957. godine za vrijeme zajedničkog iskopavanja od strane Njemačkog i Švicarskog instituta u Kairu.

Vjeruje se da je bio otac dvojice faraona: Sahurea i Neferirkare Kakaija, koji su zajedno naslijedili prijestolje. Drugo, nešto manje rašireno vjerovanje se temelji na priči iz Papirusa Westcar, te tvrdi kako su prva tri vladara Pete dinastije bila braća, sinovi kraljice Khentkaus I. Pripisuje mu se 7 godina vladavine u Torinskom popisu kraljeva i Manethonovim spisima; prema Euzebiju, Manethon tvrdi da su Userkafa ubili vlastiti tjelohranitelji.

Egipatski pisac-nobelovac Naguib Mahfouz napisao je godine 1938. priču o Userkafu s naslovom Afw al-malik Usirkaf: uqsusa misriya. Nju je 2003. godine Raymond Stock preveo kao King Userkaf's Forgiveness (Opraštanje kralja Userkafa) u zbirci priča Voices From the Other World.

Literatura uredi

  • Hawass, Zahi, "The Head of Userkaf" in "The Splendour of the Old Kingdom" in The Treasures of the Egyptian Museum, Francesco Tiradritti (editor), The American University in Cairo Press, 1999, p. 72-73.
  • Magi, Giovanna. Saqqara: The Pyramid, The Mastabas and the Archaeological Site, Casa Editrice Bonechi, 2006
  • Mahfouz, Naguib. "King Userkaf's Forgiveness" in Voices from the Other World (translated by Robert Stock), Random House, 2003.
  • Verbrugghe, Gerald and Wickersham, John. Berossos and Manetho, University of Michigan Press 2001 (ISBN 0-472-08687-1)

Vanjski linkovi uredi

Prethodi:
Shepseskaf ili
Djedefptah
Faraon Egipta
24982491. pne.
Peta dinastija
Slijedi:
Sahure