Ursus (fiktivni lik)

(Preusmjereno sa stranice Ursus (peplum))

Ursus je izmišljeni lik koji se prvi put pojavio u znamenitom romanu Quo vadis poljskog književnika Henryka Sinekiewicza iz 1894. godine. U njemu je prikazan kao sluga, odnosno tjelohranitelj protagonistice Ligije, barbarske princeze poslane kao talac u Rim pod vladavinom cara Nerona. Ursus je prethodno služio Ligijinoj majci te joj je izuzetno privržen; ističe se izuzetnom fizičkom snagom koja je superiorna drugim Rimljanima; nakon što, poput Ligije, prihvati kršćanstvo, bori se sa time da kršćanske pacifističke i nenasilne principe primijeni u praksi.

Po Ursusu je 1920-ih ime dobila Ursus, tvornica traktora u Varšavi, po kojoj se kasnije prozvala i četvrt u Varšavi.

Ursus se kao lik pojavljivao u svim filmskim i televizijskim adaptacijama romana, pri čemu su ga u pravilu tumačili mišićavi i fizički impozantni glumci. U slučaju Quo vadis?, italijanskog nijemog filma iz 1912. godine, to je bio Bruto Castellani. On je deset godina kasnije isti lik ponovio u zasebnom filmu pod naslovom Ursus.

Nekoliko decenija kasnije, nakon što su izuzetnu popularnost u Italiji stekli peplum filmovi o herojskim antičkim snagatorima, Ursus je zbog svojih fizičkih sposobnosti postao idealan protagonist za novu seriju koja je trebala predstavljati konkurenciju filmovima o Herkulu, Samsonu ili Macisteu. Godine 1961. je tako snimljen film u kome je njegov lik tumačio Ed Fury. Tokom sljedećih nekoliko godina je snimljeno još osam filmova.