Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen Bruxelles, Belgija 8. listopada 1958.) njemačka je političarka i izabrana predsjednica Europske komisije. Mandat joj počinje 1. studenoga 2019. 1. je žena na tom položaju u povijesti Europske Unije . 16. srpnja 2019. Europski parlament tajnim glasovanjem izabrao je Von der Leyen za novu čelnicu Europske komisije. za njen izbor glasovalo je 383 zastupnika, dok ih je 327 bilo protiv te 22 suzdržana zastupnika, samo jedan glasački listić bio je nevažeći.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije
Inkumbent
Mandat
1. studenoga 2019.
Prethodnik Jean-Claude Juncker

Rođenje 8. listopada 1958.
Zanimanje političarka

Raniji život i Obrazovanje uredi

Rođena je i odrasla u Bruxellesu, gdje je njezin otac Ernst Albrecht bio jedan od prvih europskih državnih službenika od 1958. godine, a odrastao je dvojezično na njemačkom i francuskom jeziku; ona je njemačkog i američkog podrijetla. Preselila se u Hanover 1971. godine, kada je njezin otac ušao u politiku da bi postao premijer države Donja Saska 1976. godine. Kao studentica ekonomije u Londonu krajem sedamdesetih, živjela je pod imenom Rose Ladson, prezime njezine američke prabake iz Charleston, South Carolina. Nakon što je 1987. diplomirala kao liječnica u Hanover Medical School, specijalizirala se za zdravlje žena. Godine 1986. udala se za kolegu liječnika Heiko von der Leyen plemića trgovaca svile. Kao majka sedmero djece, bila je kućanica tijekom dijelova devedesetih godina i četiri je godine živjela u Stanford, California dok je njezin suprug bio na fakultetu na Sveučilištu Stanford, vraćajući se u Njemačku 1996. godine.

Politička Karijera uredi

Na njemačkim saveznim izborima 2009 von der Leyen je izabran u Bundestag, njemački parlament, pretstavljala je 42. izbornu jedinicu Hanover, uz Edelgard Bulmahn . socijaldemokrata. U pregovorima o formiranju koalicijske vlade nakon izbora, vodila je delegaciju CDU / CSU u radnoj skupini za zdravstvenu politiku; njezin je supredsjedatelj iz FDP Philipp Rösler. Ponovno je imenovana za ministricu obitelji. Godine 2013. Ursula von der Leyen imenovana je prvom njemačkom ministricom obrane.

Predsjednica Europske Komisije uredi

Von der Leyen je 2. srpnja 2019. godine Europsko vijeće predložilo kao svoju kandidatkinju za dužnost predsjednice Europske komisije. Ako bude izabrana od strane Europskog parlamenta., ona će biti prva žena koja će obnašati tu dužnost i prva osoba njemačkog podrijetla od prvog predsjednika Komisije, Walter Hallstein. 16. srpnja 2019. Europski parlament tajnim glasovanjem izabrao je Von der Leyen za novu čelnicu Europske komisije. za njen izbor glasovalo je 383 zastupnika, dok ih je 327 bilo protiv te 22 suzdržana zastupnika, samo jedan glasački listić bio je nevažeći.

Vidi još uredi