Urbano istraživanje

Urbano istraživanje (skraćeno UE, urbex) istraživanje je objekata i prostora koje je napravio čovjek, najćešće napuštenih ruševina ili skrivenih komponenti okruženja nastalog ljudskim djelovanjem.

Urbano istraživanje se također naziva dreniranjem (specifičan oblik urbanog istraživanja gdje se istražuju atmosferski odvodi ili kanalizacija), urbanim penjanjem, urbanom speleologijom, hakovanjem zgrada.

Urbano istraživanje uključuje fotografiranje i dokumentiranje objekata, istraživanje historijske pozadine, te često podrazumijeva i neovlašteni ulazak na privatno vlasništvo.

Aktivnost donosi različite rizike uključujući fizičku opasnost. Neke aktivnosti povezane s urbanim istraživanjem krše lokalne ili regionalne zakone, te se mogu mogu smatrati i napadom na privatno vlasništvo.[1]

Mjesta istraživanja uredi

 
Urbani istraživači na ulazu u tehničku galeriju u izgradnji u Parizu, Francuska

Napuštena mjesta uredi

Ulaženje u napuštene objekte možda je najčešći primjer urbanog istraživanja. Na mnoge lokacije nerijetko prvi uđu lokalni ljudi, te za sobom često ostavljaju grafite ili različite vandalizme, dok su neke lokacije dobro očuvane.

U Japanu je napuštena infrastruktura poznata kao haikyo (doslovno "ruševine"), a termin je sinonim za praksu urbanog istraživanja.[2] Haikyo je posebno čest u Japanu zbog brze industrijalizacije zemlje (npr. ostrvo Hašima), oštećenja tokom Drugog svetskog rata, potresa na tržištu nekretnina tokom 1980. godina, te zemljotresa i cunamija u Tohokuu 2011. godine .[3]

Mnogi istraživači smatraju da je propadanje napuštenih prostora izuzetno lijepo, a neki su i iskusni slobodni fotografi koji dokumentiraju ono što vide, poput onih koji dokumentiraju infrastrukturu bivšeg SSSR-a .[4]

Napuštena mjesta često su popularna među historičarima, arhitektama, umjetnicima, arheolozima, speleolozima, biospeleolozima.

Aktivne zgrade uredi

 
Slikanje svjetlom unutar napuštenog kamenoloma krečnjaka u Francuskoj .

Drugi aspekt urbanog istraživanja je praksa istraživanja zgrada koje su u upotrebi, što uključuje dobivanje pristupa osiguranim područjima ili područjima koja su "samo za članove", mehaničkim prostorijama, krovovima, sobama za liftove, napuštenim spratovima i drugim obično nevidljivim dijelovima. Termin "infiltracija" se često povezuje sa istraživanjem aktivnih prostora. Ljudi koji ulaze u zabranjena područja mogu prekršiti zakone, što može rezultirati građanskim gonjenjem.

Katakombe uredi

 
katakombe (Francuska)

Katakombe poput onih pronađenih u Parizu, Rimu, Odesi i Napulju istraživali su urbani istraživači. Neki smatraju da su Rudnici Pariza, koji se sastoje od mnogih tunela koji nisu otvoreni za javni turizam, uključujući katakombe, „ Sveti gral “ urbanog istraživanja zbog njihove opsežne prirode i historije. Istraživači ovih prostora poznati su kao katafili .

Kanalizacija i atmosferski odvodi uredi

 
Odvod za oluju u Saint Paulu, Minnesota

Ulazak u atmosferske odvode još je jedan uobičajeni oblik urbanog istraživanja. Istraživanje atmosferskih odvoda ima specijalizirani skup smjernica od kojih je najvažnija "Kad pada kiša, nema istraživanja!", jer se opasnosti od zarobljavanja ili smrti dramatično povećavaju tokom obilnih padavina.

Mala podskupina istraživača ulazi u sanitarnu kanalizaciju. Kanalizacija je među najopasnijim lokacijama za istraživanje zbog rizika od trovanja nakupinom toksičnog plina (obično metan, vodonik sulfid ili ugljični dioksid ).

Napušteni rudnici uredi

Tranzitni tuneli uredi

 
Dizel vozovi u tunelu linije Metro-2 D6 u Moskvi, Rusija

Istraživanje aktivnih i napuštenih podzemnih i željezničkih tunela, bušotina i stanica često se smatra neovlaštenim i može rezultirati građanskim gonjenjem. Kao rezultat toga, ova vrsta istraživanja se rijetko objavljuje. Izuzetak od ovoga je napuštena podzemna željeznica u Rochesteru u New Yorku, jedinom američkom gradu s napuštenim sistemom podzemne željeznice koji je nekada bio u funkciji. Metro u Sinsinatiju je takođe napušten, ali nikada nije završen. London ima brojne stanice na mreži londonske podzemne željeznice koje su bile zatvorene tokom godina, a stanica metroa Aldwych je popularna lokacija za istraživače.

Komunalni tuneli uredi

 
Komunalni tunel u centru Ciriha, Švajcarska

Univerziteti i druge velike institucije kao što su bolnice često distribuiraju opasnu pregrijanu paru za grijanje ili hlađenje zgrada iz centralnog grijanja . Ove cijevi se uglavnom vode kroz komunalne tunele, koji su često namijenjeni da budu dostupni isključivo u svrhu održavanja. Ipak, mnogi od ovih parnih tunela, posebno oni u fakultetskim kampusima, imaju tradiciju istraživanja od strane studenata. Ova praksa se nekada zvala "vadding" na Massachusetts Institute of Technology, ali tamošnji studenti sada to nazivaju hakiranjem krovova i tunela .

Neki parni tuneli imaju prljave podove, slabo osvjetljenje i temperature iznad 45 °C (113 °F) . Drugi imaju betonske podove, jaku svjetlost i umjerenije temperature. Većina parnih tunela ima velike usisne ventilatore za dovod svježeg zraka i potiskivanje vrućeg zraka iza leđa, a oni mogu početi raditi bez upozorenja. Većina aktivnih parnih tunela ne sadrži azbest u zraku, ali može biti potrebna odgovarajuća zaštita za disanje zbog drugih respiratornih opasnosti. Iskusni istraživači su vrlo oprezni unutar aktivnih komunalnih tunela, jer cijevi mogu izbaciti kipuću toplu vodu ili paru iz ventila. Često se na podu nalaze lokve mutne vode, zbog čega poskliznuća i padovi predstavljaju poseban rizik.

Popularnost uredi

Porast popularnosti urbanog istraživanja može se pripisati povećanju medijske pažnje. Nedavne televizijske emisije kao što su Urban Explorers na Discovery Channelu, MTV-jev Strah i Ghost Hunting , The Atlantic Paranormal Society približile su ove aktivnosti široj publici. halucinantni triler, film After... (2006.) smješten je u podzemne metroe u Moskvi i prikazuje urbane istraživače uhvaćene u ekstremnim situacijama. Razgovori i izložbe o urbanom istraživanju pojavili su se na petoj i šestoj konferenciji Hackers on Planet Earth, što je popraćeno brojnim novinskim člancima i intervjuima.

Još jedan izvor popularnih informacija o urbanom istraživanju je Cities of the Underworld, dokumentarna serija koja se prikazivala tri sezone na History Channelu počevši od 2007. Ova serija je obišla svijet, prikazujući malo poznate podzemne strukture na različitim mjestima. Razvijene su web stranice za profesionalne istraživače i istraživače koji su to iz hobija, te one služe dijeljenju savjeta i lokacija.[5]

Sigurnost i zakonitost uredi

 
Djelimično urušeni tunel u tvrđavi Kyminlinna, Kotka, Finska
 
Bunker Hill 60 .

Urbano istraživanje nosi niz inherentnih opasnosti. Na primjer, atmosferski odvodi nisu dizajnirani za ljudski pristup, t e mogu biti podložni naglim poplavama i toksičnom zraku.

Mnoge napuštene strukture nose opasnosti kao što su nestabilne strukture, nesigurni podovi, razbijena stakla, otvoreni električni napon, opasnosti od zarobljavanja ili nepoznate hemikalije i druge štetne supstance (najčešće azbest ). Ostali rizici uključuju pse koji slobodno lutaju i neprijateljski raspoložene skvotere . Neke napuštene lokacije mogu biti dobro zaštićene detektorima pokreta i aktivnim sigurnosnim patrolama, dok su druge lakše dostupne i nose manji rizik od otkrivanja.[6]

Rastuća popularnost ove aktivnosti rezultirala je povećanom pažnjom ne samo istraživača već i vandala i policije. Nedozvoljeni aspekti urbanog istraživanja dobili su kritičku pažnju u mainstream medijima u različitim zemljama.[7]

Rooftopping uredi

 
Rooftoping u Hong Kongu

Rooftoping i skywalking predstavljaju najčešće ilegalno uspinjanje na krovove, dizalice, antene, dimnjake. Rooftopping koji je u prvom redu adrenalinska aktivnost razlikuje se od skywalkinga, jer se skywalking uglavnom odnosi na snimanje panoramskih fotografija prizora ispod, dok je sigurnost važnija od uzbuđenja.[8] Skywalking je posebno popularan u Rusiji .[9]

Metode i tehnologija uredi

Neki urbani istraživači koriste kamere za glavu kao što su GoPro ili druge kamere za kacige kako bi kreirali video zapise.[10][11][12]

Neki također koriste kvadrokopterske dronove za istraživanje i snimanje.[11][13]

Dok su neki zabrinuti za čuvanje određenih lokacija u tajnosti od javnosti, uglavnom kako bi spriječili vandalizam, postoji i nekoliko aplikacija posvećenih urbanom istraživanju.[14][15]

Urbano istraživanje u Bosni i Hercegovini uredi

Pokret urbanog istraživanja prisutan je i u Bosni i Hercegovini, no nije poprimio veću popularnost. Aktivno je nekoliko pojedinaca koji se bave istraživanjem, fotografiranjem i dokumentiranjem, prije svega napuštenih zgrada, napuštenih rudnika, napuštenih vojnih objekata. Neki od do sada istraženih i dokumentiranih objekata zaslužuju da budu valorizirani i zaštićeni kao industrijska baština.

U popularnoj kulturi uredi

Književnost uredi

Televizija uredi

  • Red Bull TV URBEX – Uđite na sopstveni rizik, serija od 8 dijelova o motivaciji, načinu razmišljanja i avanturama urbanih istraživača.
  • Travel Channel je emitovao Off Limits (2011–2013), seriju zasnovanu na urbanom istraživanju čiji je domaćin bio Don Wildman .
  • Unforgettable 's "Maps and Legends" ( Sezona 2, Epizoda 7 ) predstavlja urbano istraživanje.
  • SKAM Francuska (sezona 6) predstavlja urbano istraživanje 

Povezano uredi

Reference uredi

  1. Haeber, Jonathan (21 December 2008). „Complete Guide to Urban Exploration”. Bearings. Pristupljeno 30 September 2009. 
  2. Gakuran, Michael (23 March 2010). „The Hazards of Haikyo and Urban Exploration”. Pristupljeno 21 June 2011. 
  3. „Haikyo: Abandoned Treasure”. Weekender. May 2010. Pristupljeno 18 November 2010. 
  4. Shevchenko, Vitaly (11 February 2014). „The urban explorers of the ex-USSR”. BBC. Pristupljeno 12 February 2014. 
  5. Mele, Christopher (2020-07-27). „Urban Explorers Give Modern Ruins a Second Life” (en-US). The New York Times. ISSN 0362-4331. Pristupljeno 2020-08-16. 
  6. Owen, Mary (5 December 2004). „Abandoned beauties: Urban explorers find adventure in ruins of old buildings”. U-T San Diego. Pristupljeno 27 July 2009. 
  7. Batz Jr., Bob (7 September 2003). „Urban explorers dare to investigate seldom-seen Pittsburgh sites”. Pittsburgh Post-Gazette. Pristupljeno 20 June 2008. 
  8. „Meet the rooftoppers: the urban outlaws who risk everything to summit our cities”. The Guardian. 17 February 2015. 
  9. Lucy Ash, Article in "BBC News" March 23, 2017
  10. „Afraid of heights? You'll still want to watch this”. Red Bull. Pristupljeno 11 February 2017. 
  11. 11,0 11,1 „The Hong Kong urban adventurers for whom nothing is too tall, or deep, or spooky” (en). South China Morning Post. 14 April 2016. Pristupljeno 11 February 2017. 
  12. „Meet the Place Hackers”. Time (magazine). Pristupljeno 11 February 2017. 
  13. Ives, Mike (7 February 2017). „Using Stealth, and Drones, to Document a Fading Hong Kong”. The New York Times. Pristupljeno 11 February 2017. 
  14. Walker, Alissa. „5 Apps That Help You Find Your City's Hidden Gems”. Gizmodo. Pristupljeno 12 February 2017. 
  15. „Abandoned App Leads You to Local Urban Exploration Sites”. WebUrbanist. 26 February 2013. Pristupljeno 12 February 2017. 
  16. Macfarlane, Robert (September 20, 2013). „The strange world of urban exploration”. The Guardian. »Urban explorers scale skyscrapers, jump fences, lift manhole covers – and break the law. Robert Macfarlane joins fearless urbexer Bradley Garrett on a night-time jaunt, and discovers the thrills of this illicit and dangerous pastime« 
  17. Bradley Lannes Garrett. „Explore Everything: Place-Hacking the City”. Verso Books. »"Explore Everything "is an account of the author's escapades with the London Consolidation Crew, an urban exploration collective.« 

Dalje čitanje uredi

Vanjski linkovi uredi