Upstairs, Downstairs

Upstairs, Downstairs je BAFTA i Emmyjima nagrađivana britanska dramska serija koja se originalno prikazivala na programu ITV-a od 1971. do 1975.

Upstairs, Downstairs
FormatDramska seijra
KreatorJean Marsh
Eileen Atkins
NastupajuGordon Jackson
David Langton
Jean Marsh
Angela Baddeley
Christopher Beeny
Jenny Tomasin
Simon Williams
Jacqueline Tong
Pauline Collins
Lesley-Anne Down
Rachel Gurney
Meg Wynn Owen
John Alderton
Nicola Pagett
Hannah Gordon
Zemlja porijekla Britanija
Broj epizoda68 (Lista epizoda)
Produkcija
Producent(i)LWT
Trajanje50 minuta po epizodi
Emitiranje
Originalni kanalITV
Originalno prikazivanje10.10.1971. – 21.12.1975.

Radnja serije bila je smještena u aristokratsku rezidenciju (townhouse) u edvardijanskom i georgejanskom Londonu. Serija je prikazivala život aristokrata koji su živjeli na gornjem katu (upstairs), tako i posluge koja je živjela na donjem katu (downstairs). Radnja je pratila period od 1903. do 1930. godine te bilježila kako važne historijske događaje, kako i niz suptilnih tehnoloških, društvenih i kulturnih promjena.

Upstairs, Downstairs su originalno osmislile glumice Jean Marsh i Eileen Atkins kao humorističku seriju pod nazivom Behind the Green Baize Door u kojoj bi glumile likove dviju sobarica u viktorijanskom Londonu. U ljeto 1969. su tu zamislao izložili firmi Sagitta Productions, koju su vodili John Hawkesworth i John Whitney. Njih dvojica su odlučili da serija umjesto humorističke bude dramskog tipa, promijenili mjesto i vrijeme radnje u edvardijanski London, a naslov u Below Stairs. Projekt je prvo ponuđen TV-kući Granada Television u Manchesteru, ali je ona odbila, s obzirom da im je produkciji bila već jedna serija historijske tematike - A Family at War. Međutim, Stella Richman, urednica programa London Weekend Television je u aprilu 1970. odobrila snimanje prve sezone.

Serija je bila snimljena u pet sezona, od kojih je svaka imala 13 epizoda, osim posljednje, koja je snimljena u 16 epizoda. Prvih nekoliko epizoda je snimljeno u crno-bijeloj tehnici, zbog spora sa sindikatom snimatelja.

Uspjeh serije je u SAD doveo do snimanja lokalne, ali daleko manje uspješne verzije pod nazivom Beacon Hill. Godine 1979. je snimljen spin-off pod nazivom Thomas & Sarah koji je pratio pustolovine para slugu.

Glumačka postava uredi

Eksterni linkovi uredi