Up Pompeii! (sh. Uz Pompeje!) je britanski televizijski sitkom koji se originalno prikazivao na programu kanala BBC One od 1970. godine. Radnja se događa u antičko doba u drevnom rimskom gradu Pompeji, a protagonist i narator je rob po imenu Lurcio (fonetski:Lurkio), koga tumači Frankie Howerd, čije su se pustolovine uglavnom ticale porodice njegovih gospodara. Serija se isticala humorom seksualne prirode, odnosno nizom double entendrea, a snimana je u studiju pred živom publikom.

Up Pompeii!
uvodni kadar Up Pompeii!
ScenarioTalbot Rothwell
Sid Colin
NastupajuFrankie Howerd
Max Adrian
Elizabeth Larne
Kerry Gardner
Kompozitor(i)Alan Braden
Zemlja porijekla Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik/ciengleski
Broj epizoda16 (računajući Further Up Pompeii)
Produkcija
Producent(i)Michael Mills
David Croft
Sydney Lotterby
Trajanje30-45 min.
Emitiranje
Originalni kanalBBC1, ITV (1991)
Originalno prikazivanje1969 – 1970
(1975)
(1991)

Nastala je kao pilot epizoda, originalno emitirana 1969. godine u okviru humorističke antologije Comedy Playhouse, a inspiraciju njenim tvorcima je pružio veliki uspjeh teatarskog mjuzikla A Funny Thing Happened on the Way to the Forum, gdje je Howerd bio tumačio lik roba Pseudola, prilično nalik na Lurkia.

Uspjeh serije, koja je snimljena u dvije mini-sezone (engl. series), je potakao snimanje istoimene cjelovečernje filmske verzije, a potom daleko manje uspješne TV-serije Whoops Baghdad, koja je radnju premjestila u srednjovjekovni Bagdad.

Svoj nastavak je dobila u obliku dvije specijalne emisije emitirana 1975. i 1991. godine.

Vanjske veze uredi