Univerzitet u Veroni

Univerzitet u Veroni (ital. Università degli Studi di Verona) je javni univerzitet u Veroni u Italiji. Institucija je formalno osnovana 1982. godine i organizovana je u 12 fakulteta. Instituciju pohađa oko 24,000 studenata.

Univerzitet u Veroni
Università degli Studi di Verona
Administracija
RektorProf. Pier Francesco Nocini
Studenti
Broj studenata24.190 (2018)
Lokacija
Sedište
  – grad
  – pokrajina
  – država

Verona
Provincija Verona (Veneto)
 Italija
Službene stranice
www.univr.it

Ideja o univerzitetu u Veroni počela je da se razvija među lokalnim katoličkim intelektualnim krugovima u 1950-im godinama koji su zajedno sa magazinom Nova Historia osnovali Slobodnu visoku školu istorijskih studija "Ludovico Antonio Muratori". Grupa okupljena ovo ove institucije bila je temelj na osnovu kojega je gradonačelnik Giorgio Zanotto u februaru 1959. zatražio osnivanje institucije visokog obrazovanja za ekonomiju i trgovinu u Veroni. U leto iste godine u gradu su trgovačka komora i provincijske vlasti osnovale Slobodni fakultet za ekonomiju i trgovinu. Upis prvih studenata započeo je u novembru iste godine.

Prve godine rada predstavljale su izazov budući da fakultet nije primio priznanje od državnih vlasti. 1963. postignut je dogovor na osnovu kojega je slobodni fakultet pridružen Padovanskom univerzitetu. Vremenom su u Veroni počeli da deluju i drugi izdvojeni fakultetski centri na osnovu kojih je 1982. osnovan savremeni univerzitet.

Povezano uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi