Univerzitet u Tübingenu

Univerzitet u Tübingenu, službeno Univerzitet Eberharda Karla u Tübingenu (nem. Eberhard Karls Universität Tübingen, lat. Universitas Eberhardina Carolina) je javni istraživački univerzitet u Tübingenu u nemačkoj saveznoj državi Baden-Württemberg. Univerzitet je osnovan 1477. godine i danas je jedan od najprestižnijih institucija visokog obrazovanja u Nemačkoj. Institucija je deo mreže German U15 e.V. velikih istraživačko-intenzivnih i vodećih medicinskih univerziteta.

Univerzitet u Tübingenu
Eberhard Karls Universität Tübingen
lat. Universitas Eberhardina Carolina
Historija
Osnivanje1477.
Generalno
Vrstajavni istraživački univerzitet
Administracija
Akademsko osoblje3,604
Admin. osoblje1,375
Studenti
Broj studenata
  – dodiplomci
  – diplomci
  – doktoranti
27,196 (2019/20)
21,800 (2016/17)
4,600 (2016/17)
2,000 (2016/17)
Lokacija
Sedište
  – grad
  – pokrajina
  – savezna država
  – država

Tübingen
Regierungsbezirk Tübingen
Baden-Württemberg
Nemačka
Službene stranice
uni-tuebingen.de

Univerzitet je jedan od jedanaest institucija Inicijative izvrsnosti Nemačke istraživačke fondacije (DFG) i Nemačkog saveta humanistike i nauke (Wissenschaftsrat). Tübingen je posebno poznat kao središte za proučavanje medicine, prava, arheologije, drevnih kultura, filosofije, teologije i religijskih studija, kao i od nedavno kao središte izvrsnosti za umetnu inteligenciju. Među istaknutim bivšim studentima nalaze predsjednici, predstavnici EU tela, suci Saveznog ustavnog suda kao i papa Benedikt XVI. Osam alumnista su dobitnici Nobelove nagrade.

Postoji izvesno istorijsko rivalstvo između Univerziteta u Heidelbergu i Tübingena koje je slično poznatijem rivalstvu između prestižnih britanskih univerziteta u Oxford i Cambridgea. Iako se smatra da u Tübingenu vlada elitistički duh, pa se još 1900. o studentskom bratstvu u Tübingenu govorilo kao o ”vođi nacije” ("Führer der Nation"), univezitet je ipak bio centar studentske pobune 1968. godine.

Galerija uredi

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi