Univerzitet u Pennsylvaniji

Univerzitet u Pennsylvaniji
University of Pennsylvania
lat. Universitas Pennsylvaniensis
Logo univerziteta
Penn campus 2.jpg
Historija
Moto Leges sine moribus vanae
Osnivanje 1740.
Generalno
Vrsta privatni univerzitet
Budžetski izdatak 9.6 milijardi USD[1]
Budžet 6.007 milijardi USD[2]
Administracija
Predsjednik Amy Gutmann
Prorektor Vincent Price
Akademsko osoblje 4,246
Admin. osoblje 2,347
Studenti
Broj studenata
  – dodiplomci
  – diplomci
24,630 (2013)[3]
10,301[2]
11,028[2]
Boje Crvena i plava
         
Nadimak Quakers
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – savezna država
  – država

Philadelphia
Pennsylvania
Sjedinjene Američke Države
Kampus urbani kampus
Službene stranice
www.upenn.edu

Univerzitet u Pennsylvaniji (engl. University of Pennsylvania) ili Penn je privatni, nekonfesionalni istraživački univerzitet u Philadelphiji u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji. Predstavlja četvrtu najstariju visokoškolsku ustanovu u SAD i prvi univerzitet u SAD-u koji je nudio i osnovne i više razine studija. Penn je član prestižne Lige bršljana (Ivy League) i jedan od devet kolonijalnih koledža utemeljenih prije Američke revolucije.

Osnivač univerziteta je američki političar i nacionalni vođa Benjamin Franklin. Franklin je univerzitet osnovao sa ciljem ostvarivanja visokog obrazovanja za sve društvene slojeve kao dio javnog dobra. Moto univerziteta „Zakon bez morala je beskoristan“ nalazi se na njegovu grbu, a ispisana je na latinskom jeziku koji je dugo smatran međunarodnim jezikom akademske zajednice u zapadnom svijetu. Na grbu univerziteta nalazi se i delfin na crvenoj podlozi koji je direktno preuzet sa porodičnog grba Benjamina Franklina. Univerzitet je među prvima u takozanom Novom svijetu usvojio interdisciplinarni model fakultetske organizacije po uzoru na najprestižnije evropske univerzitete kao što su Humboldtov univerzitet u Berlinu.

IstorijaUredi

Rane godineUredi

Univerzitet u Pennsylvaniji je četvrta najstarija visokoškolska ustanova u Sjedinjenim Američkim Državama.

Godine 1740. godine grupa građana Philadelphije okupila se kako bi podigla veliku dvoranu za putujućeg propovjednika Georgea Whitefielda, koji je obišao američke kolonije propovijedajući na otvorenom. Zgradu koja je tada bila najveća u gradu dizajnirao je Edmund Woolley. Propovijedi koje su organizirane prilikom otvaranja zgrade okupile su hiljade građana. U početku je planirano da se zgrada koristi i kao dobrotvorna škola, ali nedostatak financija prisilio je graditelje na odustajanje od planova o izgradnji kapele i škole. Prema Franklinovoj autobiografiji prvu ideju da se u gradu osnuje akademija došla mu je na pamet 1743. godine. Ideja nije naišla na plodno tlo u narednih 6 godina. U jesen 1749. godine Franklin je postao mnogo motiviraniji da osnuje akademiju koja će školovati buduće generacije. Franklin je kao dio kampanje napisao i pamflet „Prijedlozi koji se odnose na obrazovanje omladine Pennsylvanije“. Za razliku od ostalih kolonijalnih koledža koji su osnovani u tim godinama, Franklinova nova škola nije trebala da se fokusira samo na bogoslovsko obrazovanje sveštenstva već i šire opšte obrazovanje humanističkog liberalnog tipa.

Vidi jošUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi

O univerzitetu
Organizacije na kampusu
Izvori podataka