Univerzitet u Ljubljani

Univerzitet u Ljubljani (slovenski: Univerza v Ljubljani, latinski: Universitas Labacensis) je najstariji univerzitet na području Republike Slovenije. Sa oko 64.000 studenata jedan je od najvećih univerziteta u Evropi. Univerzitet se danas sastoji od 23 fakulteta i 3 akademije.

Univerzitet u Ljubljani
Univerza v Ljubljani
lat. Universitas Labacensis
Logo univerziteta
Historija
Osnivanje1919.
Generalno
Vrstajavni univerzitet
Administracija
RektorIgor Papič
Admin. osoblje3500
Studenti
Broj studenata
  – dodiplomci
  – diplomci
61.000
54.000[1]
7000[1]
UdruženjaERASMUS, AUE, UM
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – država

Ljubljana
Slovenija
Kampusurbani
Službene stranice
www.uni-lj.si

Istorija Uredi

 
Muzička akademija Univerziteta u Ljubljani.

Prve isusovačke pravne i teološke akademije u Ljubljani osnovane su još u XVII. vijeku, ali je univerzitet započeo sa radom 1810. pod nazivom Écoles centrales za vrijeme uprave Prvog Francuskog Carstva u Ilirskim pokrajinama. Écoles centrales je prestala sa radom 1813. godine kada je ponovo uspostavljena austrijska uprava.

U toku druge polovice XIX. vijeka pojavilo se nekoliko zahtijeva za osnivanje univerziteta na slovenskom jeziku. U zadnjoj decenici XIX. vijeka osnovan je odbor za pokretanje univerziteta, a 1898. godine skupština Kranjske osigurala je program stipendiranja za sve studente koji su namjeravali postići habilitaciju uz uslov da naknadno prihvate mjesto na Univerzitetu u Ljubljani jednom kada institucija bude osnovana. Time je osigurano potrebno akademsko osoblje za novi univerzitet.

Nepovoljne političke okolnosti ipak su sprečavale konačan početak rada institucije sve do raspada Austro-Ugarske. Ovom se poslu ponovo pristupilo tek nakon osnivanja Države Slovenaca, Hrvata i Srba i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

23. novembra 1918. organiziran je prvi sastanak odbora za osnivanje univerziteta. Vlada u Beogradu donijela je formalnu odluku o osnutku 2. jula 1919. godine, a prvi su profesori imenovani u iste godine. Univerzitet je započeo sa predavanjima već 3. decembra 1919. godine.

Prve godine rada Uredi

1919. univerzitet se sastojao od pravnog, filozofskog, tehnološkog, teološkog i medicinskog fakulteta. Sjedište univerziteta nalazilo se u zgradi na Kongresnom trgu koja je od 1902. do 1918. godine služila kao zemaljska rezidencija Kranjske. Sredinom dvadesetih godina institucija je preimenovana u Univerzitet kralja Aleksandra u Ljubljani (latinski: Universitas Alexandrina Labacensis). 1941. godine izgrađena je zgrada univerzitetske biblioteke. I nakon Aprilskog rata univerzitet je uz značajne probleme nastavio sa djelovanjem i u okviru Ljubljanske pokrajine. Nekoliko je profesora za vrijeme rata uhapšeno ili deportirano u nacističke koncentracione logore dok se značajan broj studenata pridruživao Osvobodilnoj fronti ili Slovenskom domobranstvu.

Rad nakon oslobođenja Uredi

Nakon oslobođenja po završetku II svjetskog rata prvi i jedini stranac na čelnom mjestu univerziteta bio je izabran. Bio je to češki profesor Alois Král koji je predavao na Tehnološkom fakultetu još od 1920. godine i na kojemu je 4 puta bio na mjestu dekana. Od 1979. institucija je nosila naziv Univerzitet Edvarda Kardelja koji je zadržala do 1990. godine.

Vidi još Uredi

Izvori Uredi

  1. 1,0 1,1 „The University in Figures”. University of Ljubljana. 22 February 2010. 

Vanjske veze Uredi