Univerzitet svetog Ćirila i Metodija

Univerzitet svetog Ćirila i Metodija (makedonski: Универзитет „Св. Кирил и Методиј“) ili kraće Univerzitet u Skoplju je najveći javni univerzitet u Makedoniji. Univerzitet je poneo ime svetih Kirila i Metoda, prvih slavenskih misionara koji su širili hrišćanstvo među Slavenima na Balkanu, u Moravskoj i Panoniji. Instituciju pohađa oko 50,000 studenata, od čega njih oko 700 stranih. Primarni jezik izvođenja predavanja na univerzitetu je makedonski iako su pojedini kolegiji ponuđeni i na engleskom, nemačkom, francuskom, italijanskom i jezicima nacionalnih manjina.

Univerzitet svetog Ćirila i Metodija
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје
Logo univerziteta
Historija
Osnivanje1949.
Generalno
Vrstajavni univerzitet
Administracija
RektorNikola Jankulovski
Akademsko osoblje2390
Studenti
Broj studenataoko 50.000
UdruženjaERASMUS, AUE
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – pokrajina
  – država

Skopje
Grad Skoplje (Veliko Skoplje)
Makedonija
Kampusurbani kampus
Službene stranice
ukim.edu.mk

Istorija uredi

Za vreme bugarske okupacije Vardarske banovine u periodu od 1941. do 1944. godine, nove su okupacione vlasti u Skopju 1943. godine osnovale Univerzitet cara Borisa III, kao prvu visokoobrazovnu instituciju na prostoru današnje Makedonije.[1] Usled povlačenja okupacionih vlasti u jesen 1944. godine, tadašnji Univerzitet cara Borisa III prestao je sa radom. Nakon osnivanja Socijalističke Republike Makedonije, na trećem zasedanju Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije u aprilu 1945. godine, jedno od pitanja na dnevnom redu bilo je i zamena bugarskog sa makedonskim univerzitetom.[2] Krajem 1946. godine planovi su provedeni u delo kada je 29. novembra otvoren Filozofski fakultet, institucija iz koje će izrasti budući Univerzitet u Skoplju. Fakultet je bio podeljen na odeljenje za istoriju i filologiju i odeljenje za matematiku i prirodne nauke. Njima su naknadno u 1947. pridodani i Medicinski fakultet i Fakultet za poljoprivredu i šumarstvo. U akademskoj godini 1946-1947. prvih 58 studenata unisano je na instituciju dok je već sledeće godine taj broj porastao na njih 907. U narednim je godinama usledio značajan rast i razvoj univerziteta kojemu su dodavani novi fakulteti, a uz nastavnu uloženi su napori i u razvoj naučnoga rada. 1948. godine na univerzitetu je osnovan Istorijski institut, 1949. Institut za etnološke studije, a 1952. Ekonomski institut.

Nakon razornoga Zemljotresa u Skoplju 1963. godine veliki deo grada i univerziteta bio je uništen sa nekim od najsavremenijih laboratorija u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. U vremenu pred potres Univerzitet u Skoplju bio je treći najveći univerzitet u Jugoslaviji. Nakon potresa vlasti su pristupile brzoj obnovi i izgradnji novoga kampusa. Na zahtev jugoslavenskih vlasti, naučnici iz UNESCO-ovog odeljenja za prirodne nauke poslani su u Skoplje kako bi se susreli sa lokalnim naučnicima i razvili plan rehabilitacije naučnoga rada na instituciji. Rezultat susreta je bila i velika donacija naučne opreme koju je UNESCO u svetu sakupio za Univerzitet u Skoplju.

Organizaciona struktura univerziteta uredi

 
Fakultet za muzičku umetnost
 
Pravoslavno bogoslovni fakultet „Sveti Kliment Ohridski“
 
Predavanje o Wikipediji na Ekonomskom fakultetu
 
Spomenik svetom Ćirilu i Metodiju na kampusu

Univerzitet u Skoplju podeljen je na 23 fakulteta fokusirana u domenu prirodnih, medicinskih, tehničkih, društvenih, biotehničkih nauka i umetnosti.

Prirodne nauke uredi

Medicinske nauke uredi

Tehničke nauke uredi

Društvene nauke uredi

Biotehničke nauke uredi

Umetnost uredi

Instituti u sastavu univerziteta uredi

Pridružene institucije uredi

Javne naučne ustanove uredi

Druge institucije za visoko obrazovanje uredi

Druge organizacija uredi

Nacionalna i univerzitetska biblioteka „Sveti Kliment Ohridski“ uredi

 
Nacionalna i univerzitetska biblioteka

Nacionalna i univerzitetska biblioteka „Sveti Kliment Ohridski“ koja se ranije zvala Narodna i univerzitetska biblioteka „Sveti Kliment Ohridski“Nacionalna i univerzitetska biblioteka „Sveti Kliment Ohridski“ nacionalna je biblioteka Republike Makedonije i univerzitetska biblioteka Univerziteta svetog Ćirila i Metodija. Biblioteka je osnovana 1944. godine kao Narodna biblioteka pri Filozofskom fakultetu u Skoplju. Od 1960. godine ima status centralne biblioteke u Socijalističkoj Republici Makedoniji. Književni fond biblioteke raspolaže sa preko tri miliona jedinica. Biblioteka nosi ime slavenskog prosvetitelja svetog Klimenta Ohridskog.

Poznati studenti i profesori uredi

Studenti uredi

Profesori uredi

Izvori uredi

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi