Univerzitet sv. Kliment Ohridski u Sofiji

Univerzitet sv. Kliment Ohridski u Sofiji (bug. Софийски университет „Св. Климент Охридски“; lat. Universitas Serdicensis) je najstariji univerzitet u Bugarskoj. Osnovan je 1888. godine u Sofiji.[1] Univerzitet se sastoji od 16 fakulteta i tri posebna odeljenja i ima oko 22.000 studenata.[2] Zgrada Rektorata izgrađena je sa velikodušnim donacijama braće Evlogi i Hristo Georgijevi čiji skulpture krase fasade. Univerzitet je osnovan 1. oktobra 1888. 10 godina posle oslobođenja Bugarske. U početku je imao 4 redovne i 3 dodatna predavača i 49 studenata. Univerzitet je osnovan kao viši pedagoški kurs, postala viša škola nakon nekoliko meseci i univerzitet u 1904. godine. Prvi rektor univerziteta bio je bugarski lingvista Aleksandar Teodorov-Balan.

Univerzitet sv. Kliment Ohridski u Sofiji
Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Logo univerziteta
Historija
Osnivanje1888.
Generalno
Vrstajavni univerzitet
Administracija
RektorAnastas Gerđikov
Studenti
Broj studenata~24,000
Bojeljubičasta     
UdruženjaAUE
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – država

Sofija
 Bugarska
Kampusurbani
Službene stranice
www.uni-sofia.bg

Istorija uredi

 
Univerzitet u 1930-im godinama
 
Bogoslovni fakultet

Univerzitet u Sofiji osnovan je 1888. godine, deset godina po okončanju burnog perioda oslobođenja zemlje u vreme Rusko-turskog rata iz 1877-1878. godine, te potpisivanja Sanstefanskog mira i naknadnog Berlinskog kongresa iz 1878. na osnovu kojih je prvo stvorena Velika Bugarska koja je uključivala deo Makedonije koji danas čini Republiku Makedoniju, te naknadno Kneževina Bugarska i Istočna Rumelija u revidiranim granicama. Na samome početku, institucija je imala svega 4 redovna i 3 vanredna predavača i ukupno 49 studenata. Institucija je osnovana kao pedagoški tečaj, zatim prerasla u visoku školu, da bi konačno 1904. godine stekla status univerziteta.

Prve studentice, njih 16 u istom mahu, upisane su na tadašnju visoku školu 1901. godine, dok je sledeće godine službeni praznik instituta postao dan svetog Klimenta Ohridskog. Pri otvaranju Nacionalnog teatra u Sofiji 1907, studenti Univerziteta u Sofiji izviždali su kneza Ferdinanda I od Bugarske zbog čega je univerzitet bio zatvoren šest meseci. Sve do dolaska na vlast nove vlade Aleksandra Malinova 1908. godine, kontroverza nije bila razrešena.

Na početku Balkanskih ratova 1379 studenata je pohađalo univerzitet, od toga broja 654 su bile studentice. U akademskoj godini 1922/1923. institucija je imala 111 redovnih profesora, 205 predavača i asistenata i 2388 studenata od kojih su njih 686 bile studentice. Kamen temeljac za novu zgradu univerziteta postavljen je 1924. godine. Sredstva za tu svrhu osigurala su braća Evlogi i Hristo Georgiev. Zgrada rektorata izgrađena je na osnovu inicijalnog plana francuskog arhitekta Henri Bréançon koji je pobedio na konkursu raspisanom u tu svrhu.

Dana 27. oktobra 1929. obranjen je prvi doktorat na Univerzitetu u Sofiji. Doktorat je spadao u disciplinu prirodnih nauka i doktorant je bio Vasil Cankov.

Nakon političkih promena u završnoj fazi i po završetku Drugog svetskog rata, nove su vlasti Narodne Republike Bugarske provele dubinske promene u oblasti visokog obrazovanja u zemlji. U akademskoj godini 1944/1945. 13.627 studenata pohađalo je Univerzitet u Sofiji. Nove su vlasti omogućile zaposlenje i profesorima sa komunističkim pogledima da se zaposle na univerzitetu, ali je deo preratnih profesora doživljenih kao nelojalnih novom režimu izgubio svoja radna mesta. Institucija je organizaciono preoblikovana po uzoru na sovjetski model univerziteta.

Planine Univerziteta u Sofiji koje se nalaze Aleksandrovom ostrvu Antarktičkog poluostrva na Antarktiku ponele su ovo ime u čast polarnih istraživanja organizovanih od strane Univerziteta u Sofiji. Ove male planine, široke 14 i dugačke 5,5 kilometara uzdižu se do 1500 metara nadmorske visine.

Kampus uredi

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. Mančeva, Gergana (2007). „Софийският университет – най-старото висше училище у нас, чества своя патронен празник”. Bugarsko Nacionalno Radio. Pristupljeno 28.09.2009. 
  2. „Fakulteti i departamenti”. Sofijski univerzitet „Sv. Kliment Ohridski“. Arhivirano iz originala na datum 2010-02-09. Pristupljeno 07.06.2010. 

Spoljašnje veze uredi