Univerzitet Simóna Bolívara

Univerzitet Simóna Bolívara (španski: Universidad Simón Bolívar) je javni univerzitet u Venezueli osnovan 1967. godine. Institucija je jedan od najvažnijih i najprestižnijih univerziteta u zemlji. Univerzitet vrši svoje znanstvene i obrazovne aktivnosti na tri odvojena kampusa i njegovi su programi podijeljeni na znanstvene i tehnološke smjerove.

Univerzitet Simóna Bolívara
španski: Universidad Simón Bolívar
Logo univerziteta
Historija
Moto"La Universidad del Futuro"
Moto (sh.)Univerzitet budućnosti
Osnivanje1967.
Generalno
Vrstajavni univerzitet
Administracija
RektorEnrique Planchart
Akademsko osoblje850 (2016)
Studenti
Broj studenata
  – dodiplomci
  – diplomci
15.415 (2016)
13.435 (2016)
1980 (2016)
Boježuta     
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – pokrajina
  – država

Sartenejas
Miranda
 Venezuela
Službene stranice
www.usb.ve

Prema rezultatima istraživanja u QS World University Rankings 2015 univerzitet se našao na 2. mjestu na listi najboljih u Venezueli i 34. u cijeloj regiji Latinske Amerike koja broji 20 zemalja s preko 605 miliona stanovnika i veliki broj univerziteta.

Povijest uredi

Godine 1967. vlada Venecuele oformila je komisiju u kojoj su bili Luis Manuel Peñalver, Luis Carbonell, Mercedes Fermín, Miguel Angel Pérez i Héctor Isava sa zadatkom da prouči mogućnost uspostavljanja univerziteta koji bi pružao studije kojima bi cilj bio izravan doprinos gospodarskom i društvenom razvoju zemlje. Dana 18. srpnja predsjednik Raúl Leoni potpisao je ukaz kojim je službeno ustanovljen univerzitet pod nazivom Instituto Experimental de Educación Superior usmjeren prvenstveno na znanstvena i tehnološka istraživanja.

U početku je naziv univerziteta bio Universidad de Caracas, ali kako je i Centralni univerzitet Venezuele već bio poznat pod tim nazivom Bolivarsko društvo Venezuele uz podršku drugih značajnih institucija iznijelo je ideju da novoosnovana institucija ponese ime latinoameričkog revolucionara Simóna Bolívara. Prijedlog je i usvojen 1969. godine kada je univerzitet promijenio naziv u Universidad Experimental Simón Bolívar.

Vanjske veze uredi