Univerzitet Emory

Univerzitet Emory
Emory University
Emory ReadingRoom.jpg
Čitaonica univerzitetske biblioteke
Historija
Moto Cor prudentis possidebit scientiam
Moto (sh.) Mudro srce teži znanju
Osnivanje 1836.
Generalno
Vrsta privatni univerzitet
Religijska pripadnost Metodistička episkopalna crkva
Administracija
Predsednik Claire E. Sterk
Studenti
Broj studenata
  – dodiplomci
  – diplomci
15,451 (jesen 2018)
8,079 (jesen 2018)
7,372 (jesen 2018)
Lokacija
Sedište
  – grad
  – pokrajina
  – savezna država
  – država

Flag of Atlanta.svg Druid Hills (Atlanta)
DeKalb
Flag of Georgia (U.S. state).svg Džordžiji
 SAD
Službene stranice
www.emory.edu

Univerzitet Emory (engl. Emory University) je privatni istraživački univerzitet u Atlanti u američkoj saveznoj državi Džordžiji. Instituciju je 1836. godine osnovala Metodistička episkopalna crkva kao dvogodišnji koledž u Oxfordu i nazvala ju po biskupu Johnu Emoryju.

1915. godine koledž je preseljen na svoju sadašnju lokaciju u Druid Hillsu i tada je reorganizovan kao Univerzitet Emory. Preseljenje koledža je financirao osnivač kompanije Coca-Cola Asa Griggs Candler koji je želeo da se u gradu otvori značajan univerzitet. Univerzitet je i nakon preseljenja nastavio da deluje i u Oxfordu gde do danas deluje dvogodišnji Oxford koledž koji je deo univerziteta. Univerzitet Emory drugi je najstariji privatni univerzitet u Džordžiji i među 50 je najstarijih privatnih univerziteta u SAD-u.

Institucija je podeljena na devet akademskih divizija koje pohađaju studenti iz svih 50 američkih saveznih država, glavnog grada SAD-a, svih 5 naseljenih prekomorskih teritorija SAD-a kao i inostrani studenti iz preko 100 zemalja. Zdravstveni sistem Univerziteta Emory najveći je u Džordžiji.

Prema klasifikaciji volumena i kvaliteta istraživačkih aktivnosti koje izrađuje Carnegijeva fondacije za napredak obrazovanja (engl. Carnegie Foundation for the Advancement of Teaching), Unverzitet Emory spada u grupu R1 institucija sa veoma visokim istraživačkim aktivnostima. Prema rangiranju koje je 2020. godine izradio U.S. News & World Report Univerziteta Emory našao se na 27. mestu u SAD-u i 73. mestu na svetu.

PovezanoUredi

ReferenceUredi

Vanjske vezeUredi