Univerzitet Bocvane

Univerzitet Bocvane (engleski: University of Botswana) je univerzitet u Bocvani osnovan 1982. godine kao prvi univerzitet u državi. Univerzitet ima četiri kampusa od kojih se dva nalaze u glavnom gradu Gaborone.

Univerzitet Bocvane
Logo univerziteta
Historija
MotoThuto Ke Thebe
Osnivanje1982.
Generalno
Vrstajavni univerzitet
Fakulteti6
Administracija
RektorKetumile Masire
Studenti
Broj studenata15,484
UdruženjaAuC
Lokacija
Sedište
  – grad
  – država

Gaborone
Bocvana
Službene stranice
Univerzitet Bocvane

Historija uredi

Univerzitet Bocvane započeo je svoju historiju kao dio većeg obrazovnog sistema osnovanog 1964. kada je pokrenut Univerzitet Bechuanalanda, Basotolanda i Swazilanda putem kojega su Bocvana, Lesoto i Svaziland željeli umanjiti ovisnost o visokoobrazovnom sustavu Južnoafričke Republike pod aparthejdom.

Kada su 1966. Bocvana i Lesoto stekli neovisnost univerzitet je promijenio ime u Univerzitet Bocvane, Lesota i Swazilanda. 1975. Lesoto se neočekivano povukao iz suradnje i osnovao vlastiti univerzitet. U narednom periodu zajednički univerzitet je nosio ime Univerzitet Bocvane i Swazilanda.

Povlačenje Lesota potaklo je vladu Bocvane na pokretanje akcije One Man, One Beast kojom je Bocvana kao jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta u tom vremenu željela izgraditi vlastiti kampus zajedničkog univerziteta. Narod Bocvane je za izgradnju novoga kampusa donirao novac, ali i krave, žito, jaja i druge doprinose. 1982. akcija je uspješno okončana osnivanjem univerziteta.

Reference uredi

Vanjske veze uredi