Univerzitet Alexandru Ioan Cuza

Univerzitet Alexandru Ioan Cuza
Universitatea Alexandru Ioan Cuza
Logo univerziteta
Iaşi , "Alexandru Ioan Cuza" University of Iaşi.JPG
Historija
Moto Per libertatem ad veritatem
Osnivanje 26. oktobar 1860.
Generalno
Vrsta javni univerzitet
Administracija
Rektor Vasile Ișan
Akademsko osoblje 780
Studenti
Broj studenata
  – dodiplomci
  – diplomci
25,724 (2013-2014)
18,594
7,200
Udruženja ERASMUS, UM
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – pokrajina
  – država

Iaşi
Iași (okrug)
Rumunija
Kampus urbani kampus
Službene stranice
www.uaic.ro

Univerzitet Alexandru Ioan Cuza (rumunski: Universitatea Alexandru Ioan Cuza) je javna institucija visokog obrazovanja Iaşu u istočnoj Rumuniji. Univerzitet je osnovao Alexandru Ioan Cuza godinu dana po proglašenju nezavisnosti Rumunije prilikom čega je prijašnja Akademija Mihăileană ušla u sastav univerziteta. Univerzitet Alexandru Ioan Cuza najstariji je univerzitet u Rumuniji i jedan od najprestižnijih centara visokog obrazovanja u zemlji, naročito u istorijskoj regiji Moldaviji.

IstorijaUredi

Kneževina Moldavija i njezin glavni grad Iaşi imaju dugu istoriju visokog obrazovanja. Akademija Vasiliană osnovana je u gradu još 1640. odlukom princa Vasilija Lupu, da bi 1707. bila otvorena i Prinčevska anademija u Iaşu. 1812. prinčevska akademija je preimenovana u Akademiju za filologiju i nauke, a dotada dominantan grčki jezik zamenio je rumunski. 1835. slično kao i u drugim mladim državama regiona nastalim raspadom Osmanskog Carstva osnovana je Akademija Mihăileană što je predstavljalo ključan korak za budući razvoj visokog obrazovanja u Rumuniji. Akademiju je osnovao princ Mihail Sturdza sa namerom da se na njoj razvija obrazovanje zapadnog evropskog prosvetiteljskog tipa. Program akademije sledio je austrijske i nemačke primere i postojali su pravni, filozofski i teološki fakulteti.

Po nastanku Ujedinjenih kneževina Moldavije i Vlaške doneta je odluka i o osnivanju današnjeg Univerziteta u Iaşu kao prvog rumunskog univerziteta.

Vidi jošUredi

Vanjske vezeUredi