Univerzalna mjerna mašina

Univerzalna mjerna mašina je mjerni instrument korišten za mjerenja objekata u kojima su geometrijski odnosi najkritičniji elementi, sa dimenzijama relativnim geometrijskih lokacija radije nego apsolutnim koordinatama. Prva upotreba ovih mašina je bila inspekcija mjerila i dijelova proizvedenih od strane ubodnog brušenja. Mada ima neke sličnosti sa koordinatnom mjernom mašinom (CMM) njeno korištenje i tačnost se značajno razlikuju.

Originalno, univerzalne mjerne mašine su kreirane da popune potrebu kontinuiranih mjernih geometrijskih osobina u apsolutnom i komparativnom kapacitetu, radije nego u tačkasto-baziranom koordinatnom mjernom sistemu. CMM omogućava brzu metodu za pregledanje apsolutnih tačaka, ali geometrijske veze moraju biti izračunate umjesto izmjerene direktno. U teoriji: korištenjem preciznog vretena sa elektronskim testnim indikatorom radije nego sondom, univerzalna mjerna mašina popunjava ovu potvrdu. Ovaj indikator može biti precizno kontroliran i pomjeran duž dijela, bilo duž linearnih osa ili radijalno oko vretena, da kontinualno snima profil i geometriju. To daje univerzalnoj mašini vrlo jaku prednost u odnosu na druge metode za mjerenje kod profiliranja radijusa, kontura, i rupa, pošto detalj funkcije može biti bilo koje proizvoljne rezolucije. Analogni zapis generiran na mašini može se unositi izravno u kompenzator na računaru s numeričkim upravljanjem (CNC) alatnim mašinama, ispravljajući mašinu na osnovi "po-poslu".

U praksi, univerzalna mjerna mašina je vrlo spora mašina, koji zahtijeva visoko-kvalifikovane i strpljive operatere za korištenje, a preciznost ugrađena u ove mašine je daleko nadmašila potrebe većine industrija. Kao rezultat toga, univerzalna mjerna mašina se danas može naći samo kao mašina za posebne namjene u mjernim laboratorijama. Pošto je na mašini moguće napraviti komparativna mjerenja dužine bez pokretnih linearnih osa, to je vrijedan alat u u odnosu master mjerače i standarde dužine. Dok univerzalne mjerne mašine nikada nisu bili stavka u masovnoj proizvodnji, oni više nisu dostupni na proizvodnoj osnovi, a proizvode se na temelju narudžbi prilagođene potrebama mjernim laboratorijama prilikom kupovine. Proizvođači koji obavljaju posao mjerenja na ovom uređaju će često odlučiti da mjerenje obave u laboratoriju koja je specijalizirana za iste.

Univerzalne mjerne mašine stavljene pod ispravljenu interferometrijsku kontrolu i koriste beskontaktne mjerne glave mogu mjeriti osobile do milionitih dijelova inča duž cijele koverte uređaja, gdje su ostali tipovi mašine ograničeni bilo u broju osa ili u preciznosti mjerenja. Preciznost same mašine je zanemariva, pošto je okolina mašine ograničavajući faktor efektivne preciznosti. Ranije mehaničke mašine su pravljene da drže 10 do 20 milionitih dijelova inča preciznosti duž čitave koverte mašine, a zbog nevjerojatnih dizajna mašine i promišljanja, ostaju precizne i danas bez kompenzacije računara.

Literatura uredi

  • American Society for Precision Engineering, Achieving Accuracy in the Modern Machine Shop
  • Wayne R. Moore, Foundations of Mechanical Accuracy
  • Atico Export, Universal Testing Machine