Undercover (film, 1943)

Undercover

originalni poster za film
Režija Sergei Nolbandov
Producent Michael Balcon
S. C. Balcon
Scenario John Dighton
Monja Danischewsky
Sergei Nolbandov (van špice)
Miloš Sekulić (van špice)
sinopsis: George Slocombe
Miloš Sekulić (van špice)
Sergei Nolbandov (van špice)
Uloge John Clements
Mary Morris
Michael Wilding
Stephen Murray
Tom Walls
Stanley Baker
Godfrey Tearle
Muzika Frederic Austin
Fotografija Wilkie Cooper
Montaža Eileen Bolan
Studio Ealing Studios
Datum(i) premijere
27. jul 1943 (1943-07-27) (UK)
Trajanje 80 min.
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski

Undercover (sh. Pod krinkom) je britanski crno-bijeli ratni film snimljen 1943. godine u režiji Sergeija Nolbandova, poznat kao jedno od dva ostvarenja napravljena za vrijeme Drugog svjetskog rata u kojima se veliča četnički pokret u tada okupiranoj Jugoslaviji.

Originalno je snimljen pod naslovom Chetnik, i nastao je velikim dijelom na poticaj dr. Miloša Sekulića, predratnog beogradskog ljekara koji je u londonskoj emigraciji postao jedan od glavnih zagovornika četnika kao "autentičnog" pokreta otpora. Protagonist, koga tumači John Clements, je bivši kapetan jugoslavenske kraljevske vojske koji nakon okupacije u brdima Srbije vodi gerilski rat protiv njemačkih okupatora, dok njegov brat (koga glumi Stephen Murray) kao ljekar u beogradskoj bolnici prividno kolaborira sa Nijemcima, a zapravo prikuplja podatke o aktivnostima okrutnog generala (koga glumi Godfrey Tearle). Film je snimljen na lokacijama u Walesu koje su "glumile" Srbiju, a među glumačkom postavom se našao 16-godišnji (i kasnije proslavljeni) velški glumac Stanley Baker, kome je uloga mladog gerilca bila prva u karijeri.

Undercover je premijeru imao nedugo nakon nešto poznatijeg i komercijalno uspješnog hollywoodskog filma Chetniks! The Fighting Guerillas, ali je ona koincidirala sa promjenom stava vodećih savezničkih sila prema Jugoslaviji, odnosno odlukom da se umjesto četnika podrže Titovi partizani. Zbog toga je film podvrgnut cenzuri, odnosno promijenjen mu je naslov i iz njega su izbačene sve reference na Mihailoivćeve četnike, te se za njih koristi generički izraz "gerilci".

UlogeUredi

Vidi jošUredi

Vanjske vezeUredi