Čiča Tomina koliba

(Preusmjereno sa stranice Uncle Tom's Cabin)

Uncle Tom's Cabin, na prostoru bivše Jugoslavije preveden pod naslovom Čiča Tomina koliba, je roman američke književnice Harriet Beecher Stowe, originalno objavljen 1852. godine, poznat po tome što je prikazom života robova na tadašnjem američkom Jugu značajno potaknuo pokret za ukidanje ropstva na Sjeveru, kao i intenzivirao političke rasprave koje će na kraju dovesti do građanskog rata.

Čiča Tomina koliba
bostonsko izdanje knjige Uncle Tom's Cabin
Autor(i)Harriet Beecher Stowe
Originalni naslovUncle Tom's Cabin; or, Life Among the Lowly
IlustratorHammatt Billings (prvo izdanje)
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)roman
Datum izdanja20. mart 1852 (The National Era (kao roman u nastavcima)
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
A Key to Uncle Tom's Cabin (1853)

Naslovni protagonist, Čiča Toma (engl. Uncle Tom), je sredovječni rob koji je godinama vjerno služio svoje gospodare, ali koji ga na kraju, suočeni sa financijskim problemima, prodaju, a zbog čega će on ostati razdvojen od svoje porodice i iskusiti nove, obično daleko okrutnije gospodare. Radnja prati njegovo stradanje prilikom koga će mu jedina utjeha biti kršćanska vjera, te zbog koje će svoje neke od svojih bijelih gospodara natjerati da preispitaju svoj odnos prema ropstvu.

Čiča Tomina koliba je nedugo nakon objavljivanja postala bestseler, ne samo u SAD, nego i u inozemstvu. Izazivala je žestoke reakcije i radikalizirala protivnike i zagovornike ropstva. Često se navodi kako jedna od najuticajnijih knjiga u suvremenoj historiji. Dio današnjih kritičara joj zamjera preveliki sentimentalizam i paternjalistički odnos prema crnim robovima, te stvaranje kulturnih stereotipova o crncima među američkim bijelcima. Izraz "čiča Toma" je, pak, u žargonu američkih crnaca dobio negativne konotacije, odnosno pod njime se podrazumijeva crnac koji, poput roba, povlađuje bijelaca, odnosno "izdajnik crnačke rase".

Roman je tokom vremena postao predmetom brojnih teatarskih, filmskih i televizijskih adaptacija.

Vanjske veze uredi