Un chant d'amour

Un chant d'amour (srpskohrvatski: Pjesma o ljubavi) je francuski film iz 1950. godine kojega je režirao i za kojeg je scenarij napisao Jean Genet. Un chant d'amour danas ostaje jedini realizirani Genetov film. Film se prilično eksplicitno (iako umjetnički prezentirano) bavi tematikom homoseksualnosti zbog čega je dugo vremena bio zabranjen. U Francuskoj je prvi puta prikazan tek 1975. godine, a pokušaj prikazivanja u Sjedinjenim Državama 1966. godine završio je zabranom koju je potvrdio čak i Vrhovni sud, navodeći samo kako je film opscen.

Un chant d'amour
RežijaJean Genet
ProdukcijaNikos Papatakis
ScenarioJean Genet
UlogeAndré Reybaz
Premijera1950.
Jezikbez dijaloga
Trajanje26 minuta
Država Francuska
Kompanija
DistributerConnoisseur Video
Tehnička ekipa
FotografijaJacques Natteau
Jean Cocteau
MontažaJean Genet
ScenografijaMaurice Colasson
Un chant d'amour na Internet Movie Database

Sinopsis uredi

Radnja filma odvija se u nepoznatom francuskom zatvoru gdje zatvorski čuvar voajeristički promatra zatvorenike tokom scena masturbiranja. U dvije susjedne ćelije, odvojene debelim zidom, nalaze se dvojica muškaraca - stariji muškarac alžirskog porijekla te zgodni mladič. Muškarac ludo voli mladića te se samozadovoljava uz pomoć zida i dijeli svoj cigaretni dim s njim preko slamke i rupice u zidu.

Dok to promatra, čuvar evidentno postaje ljubomoran te upada u muškarčevu ćeliju. Svuče svoj remen i izmlati muškarca, nakon čega ga prisili da oralno zadovolji njegov pištolj. Muškarac, dok trpi zlostavljanje, u svojoj mašti odlazi u prirodu gdje se zabavlja s mladićem. Na samom kraju, stražar shvati kako je ljubav dvojice muškaraca jača od njegove sile i odlazi.

Film je naglašeno erotičan i izrazito simboličan, a nedostatak dijaloga Genet je nadomjestio vizualnim prikazima i naglašavanjem golih muških tijela i spolovila. Radi se o jednom od najpoznatijih eksperimentalnih filmova ovoga žanra i tematike.

Glumačka postava uredi

Napomena: Kako svi glumci u filmu nisu poznati, popis ispod sadrži samo imena i uloge poznatih članova glumačke postave.

Kritički osvrt uredi

U retrospektivi, kritičari su ocijenili film izrazito pozitivno naglašavajući revolucionarnost, erotičnost i liričnost samog filma. Ipak, Phil Hall u svojoj kritici smatra da, unatoč svojoj kvaliteti, film suvremenom gledatelju može ponuditi jako malo.

Filmski portal Rotten Tomatoes dao je filmu 100% pozitivnih ocjena kritičara uz prosječnu ocjenu 7.4, dok je prosječna ocjena filma na IMDb-u 7.5/10.

Vanjske poveznice uredi