Ulrih II Celjski

Ulrih II Celjski (nem. Ulrich II von Cilli) (1406. — Beograd 9. novembar 1456) je bio grof, sin Fridriha II i Elizabete Frankopan. Bio je i poslednji potomak najznačajnije plemićke porodice Celjskih grofova. Ulrih se 1433. oženio Katarinom Branković, kćerkom srpskog despota Đurađa Brankovića sa kojom je imao troje dece, koja su umrla pre njega.

Ulrih II

Diplomatija uredi

Za razliku od oca Fridriha II, koji je valjano vladao, Ulrih je bio sledbenik dede Hermana II i bio je uvažena figura u evropskoj politici. Spretno je koristio porodične veze Celjske dinastije. Od Žigmunda Luksemburškog dobio je naziv Rimsko-nemačkog kneza 30. novembra 1436. To mu je omogućilo da kandididuje za položaj carske krune šta ga je izjednačilo sa Habzburgovcima. Sa svojom vlastelom Celjani su predstavljali prepreku Habzburgovcima. To su rešili jednom nagodbom 1443. Ulrih je imao i pretenzije za namesnika Češke (1438/39). Takođe je nasledio kralja Tvrtka II Kotromanića u Bosni 1444. Sa armijom Jana Vitovca osvojio je i gradove u Hrvatskoj i Slavoniji, to mu je omogućilo naziv Slavonski ban i kralj Dalmacije i Hrvatske 1454.

Nakon smrti Albrehta II i pred rođenje prvog sina (Ladislava), Ulrih se borio za tutorstvo. Ladislav Posthumni je bio Ulrihov nećak i dedovao Ugarsku, češku krunu i vojvodinu Austriju. Tako je Ulrih kao njegov rođak dobio od cara Fridriha III Habzburškog 1452. oblast nad Ladislavom kao detetom. Sa time Ulrih II je dobio vlast u Vojvodini Austriji a 1456. i kraljevo namestništvo (gubernaturu) u Ugarskoj.

Zavera i ubistvo uredi

 
Grb Ulriha II

Sa svojim političkim ambicijama i položajem Celjani su se sukobili sa ugarskom dinastijom Hunjadi. Postavljanjem Ulriha II za ugarskog namesnika dobili su povod da ga odstrane. U novembru 1456. u Beogradu okupila se velika krstaška vojska, da bi sprečila turski prodor dalje u Evropu. Ulrih II je stigao u Beograd zajedno sa mladim kraljem Ladislavom i tamo 9. novembra 1456. je postao žrtva Ladislava Hunjadija, sina Janoša Hunjadi. Ubistvom Ulriha II Celjskog, umro je i poslednji muški potomak Celjskih grofova. Dinastija je odumrla a njihovo imanje je prešlo u ruke Habzburgovaca.

 
Mladi kralj Vladislav i Ulrih II

Ulrihu II je bila odsečena glava u zemunskoj tvrđavi i bačena kroz zidine prema ugarskoj strani. To je ostavilo i duboki utisak u Srbiji i kod njegovog tasta Đurađa Brankovića.

Telo Ulriha II ležalo je nekoliko dana u Zemunskoj tvrđavi. Arheolozi su tamo našli metalni fragment sa grbom Celjskih grofova. Danas grb Slovenije nosi i tri zvezde koje predstavljaju Celjske grofove.

Vidi još uredi