The Taming of the Shrew (film, 1967)

The Taming of the Shrew

originalni poster
Režija Franco Zeffirelli
Producent Elizabeth Taylor, Richard McWhorter
Scenario Paul Dehn
Suso Cecchi d'Amico
Franco Zeffirelli
Predložak The Taming of the Shrew; autor:
William Shakespeare
Uloge Elizabeth Taylor
Richard Burton
Natasha Pyne
Michael Hordern
Muzika Nino Rota
Fotografija Oswald Morris
Montaža Peter Taylor
Distribucija Columbia Pictures
Datum(i) premijere
8. mart 1967 (1967-03-08)
Trajanje 122 min.
Zemlja  SAD
 Italija
Jezik engleski
Budžet 4 mil. $
Bruto prihod 8,000.000 $ (Sjeverna Amerika)
12,000.000 $ (cijeli svijet)

The Taming of the Shrew (sh. Kroćenje goropadi), na prostoru bivše Jugoslavije poznatija kao Ukroćena goropadnica (it. La bisbetica domata) je američko-italijanska filmska komedija snimljena 1967. godine u režiji Franca Zeffirelija, kome je to predstavljao cjelovečernji prvijenac.

Predstavlja adaptaciju istoimenog komada engleskog pisca Williama Shakespearea. Radnja je smještena u Padovu krajem 16. vijeka i prikazuje gdje lokalni aristokrat Batista (čiji lik tumači Michael Hordern) pristaje potencijalnim mladoženjama dati ruku svoje mlade i lijepe kćeri Biance (koju glumi Natasha Pyne), ali samo ako se prethodno uda njena starija sestra Katherina (čiji lik tumači Elizabeth Taylor), poznata po prijekoj naravi kojom odbija sve muškarce. Radnja prikazuje kako je usprkos toga u nju zaljubljen pohotni plemić Petrucchio (čiji lik tumači Richard Burton), te koji je nakon dosta problema uspije zavesti.

The Taming of the Shrew je originalno bio namijenjen Sophiji Loren i Marcellu Mastroianniju, ali su na kraju u uloge uskočili Taylor i Burton, koji su tada predstavljali najpoznatiji bračni superpar Hollywooda. Usprkos njihove zvjezdane reputacije, producenti ih ispočetka nisu htjeli angažirati, uplašeni financijskom katastrofom Kleopatre u kojoj su supružnici bili nastupili četiri godine ranije. Na kraju su angažirani tek nakon što su Burton i Taylor pristali uložiti vlastiti novac, odnosno odustati od honorara u zamjenu za udio profita.

Zeffireli je film snimio vješto koristeći italijanske lokacije, ali nastojeći oplemeniti Shakesperearov tekst kroz vizualnu atraktivnu rekonstrukciju srednjovjekovnih i renesansnih karnevala. Iako Taylor, za razliku od ostatka glumačke postave, nije imala nikakvih iskustava u tumačenju Shakespeareovog teksta, brzo se snašla i kritičari su kasnije hvalili njen nastup. Film je doživio veliki komercijalni uspjeh, a Burton i Taylor su kasnije tvrdili da im je to najdraži od svih filmova koje su napravili zajedno. The Taming of the Shrew je, sa druge strane, bio predmetom kritike od strane feministkinja, koji su mu zamjerali da kroz lik "divlje" žene koju kroti "pravi" muškarac publici daje poruku o nužnosti podređenosti žene muškarcima.

IzvoriEdit

Vanjske vezeEdit