Ukrajinska pravoslavna crkva u SAD

Ukrajinska pravoslavna crkva u SAD (ukr. Українська Православна Церква у США; engl. Ukrainian Orthodox Church of the USA) je organski dio Carigradske patrijaršije.

Poglavar je gospodin Konstantin, a sjedište se nalazi u Nju Džerziju.

Istorija uredi

Nastala je 1920-ih godina kao posljedica razmimoilaženja među ukrajinskim unijatima po pitanju crkvene imovine i zabrane ženidbe sveštenicima koju je zahtijevao Vatikan. Ukrajinski unijati su željeli da postanu članovi Pravoslavne crkve, i da dobiju priznanje od svih kanonskih crkava. Unijati su takođe izražavali sumnju u legitimnost posvećenja Joana Teodoroviča, samozvanog i nekanonskog mitropolita.

Dana 9. aprila 1929, u ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi Svete Marije u Alentaunu, država Pensilvanija, održana je skupština u sastavu od 15 sveštenika i 24 mirjana, kako bi organizovali posebnu ukrajinsku pravoslavnu eparhiju. Jula 1931, u Njujorku je održan izbor jereja Josifa Žuka za episkopa nove eparhije. Septembra 1932, on je bio naznačen za predstojatelja nove eparhije, ali je već 1934. godine umro. Godine 1937, eparhija je prešla pod jurisdikciju Carigradske patrijaršije.

Nakon episkopa Josifa, na to mjesto je došao Bogdan Špiljka. On je bio rukopoložen za episkopa u Njujorku od strane arhiepiskopa američkog Atinagore, budućeg carigradskog patrijarha. U vrijeme njegove uprave, eparhija je obuhvatala 45 misija i parohija.

Godine 1949, nad Joanom Teodorovičem, nekanonskim mitropolitom, bila je izvršena hirotonija po drugi put, kako bi odstranila sve sumnje u zakonitost njegovog dostojanstva. Zahvaljujući tome, mnoge parohije Ukrajinske pravoslavne crkve u SAD su se podvele pod njegovu jurisdikciju. Tim činom, Ukrajinska pravoslavna crkva u SAD je postala nekanonska, van opštenja sa pravoslavnim svijetom.

Godine 1971, nekanonski mitropolit Teodorovič je umro, a njegov nasljednik je postao Mstislav Skripnik. Godine 1990, on je u Kijevu bio izabran za tzv. patrijarha Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve. Njegova smrt 1993, izazvala je mnoge ozbiljne nesuglasice među pravoslavcima u Ukrajini, ali ukrajinski pravoslavci u SAD su se uzdržali od toga.

Dana 12. marta 1995, Ukrajinska pravoslavna crkva u SAD u potpunosti prelazi pod jurisdikciju Carigradske patrijaršije (u momentu njenog prelaženja imala je 150.000 vjernika i 200 parohija u SAD, Brazilu, zapadnoj Evropi...). Prelazak je priznat 1996. godine. Episkop Vsevolod, poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Amerike, postao je episkop s eparhijskim centrom u Čikagu, država Ilinois.

Savremeno stanje uredi

Ukrajinska pravoslavna crkva u SAD ima 115 parohija, 2 manastira i 5 misija. Sastoji se iz tri eparhije: Centralne, Istočne i Zapadne.

Crkva u SAD dobija sveto miro od carigradskog patrijarha. Carigradski patrijarh potvrđuje izbor svih episkopa Ukrajinske pravoslavne crkve u SAD.

Stav Ruske pravoslavne crkve uredi

Ruska pravoslavna crkva je proglasila primanje Ukrajinske pravoslavne crkve u SAD pod jurisdikciju Carigradske patrijaršije za nekanonski čin i nije ga priznala. Ruska pravoslavna crkva i dalje smatra Ukrajinsku pravoslavnu crkvu u SAD za raskolničku grupu, bez obzira na to što je podvedena pod jurisdikciju Carigradske patrijaršije.

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi