Ujedinjena Federacija Planeta

(Preusmjereno sa stranice Ujedinjena federacija planeta)
Ujedinjena Federacija Planeta
Službeni jezik Svi, uz pomoć Univerzalnog prevoditelja
Predsjednik Federacije Jaresh Injo (od 2368.)
Ustanovljena Savez Zemlje, Vulkana, Andora i Tellara: 2161. u San Franciscu, Zemlja
Broj članica 150 rasa + tisuće kolonija
Površina 8.000 svjetlosnih godina
Stožer San Francisco, Zemlja (Federacijsko vijeće), Pariz, Zemlja (Ured Predsjednika)

Ujedinjena Federacija Planeta (eng. United Federation of planets), skraćeno Federacija ili UFPU je fiktivna interplanetarna federativna republika opisana u izmišljenom svemiru Zvjezdanih staza. Prostire se preko 8.000 svjetlosnih godina u Alfa i Beta kvadrantima unutar Mliječne staze i sastoji od 150 svjetova i njihovih kolonija, "ujedinjenih u miru i suradnji".[1] Federacija proklamira vrijednosti slobode, mira, jednakosti i pravde.

Osnovana je 2161. godine u San Franciscu na Zemlji. Osnivači su bili Zemljani, Vulkanci, Andorijanci i Telariti. Poslije su se Federaciji pridružili Denobulanci, Rigelijanci i neke druge izvanzemaljske vrste. Premda usmjerena na mir i partnerstvo, Federacija je okružena neprijateljski raspoloženim Klingonskim i Romulanskim Carstvima.[2]

Organizacija uredi

Struktura Federacije labavo su bazirani na organizaciji Zemljinih Ujedinjenih naroda. Glavni organi su Federacijsko vijeće (spoj Vjeća Sigurnosti i Opće Skupštine), Predsjednik i Zvjezdana Flota (slična UNPROFOR-u). Uz to, svaka rasa ima pravo na određenu autonomiju i vlastite zakone (dok su demokratski i u skladu s Ustavom). Oružane snage zamjenjuje Zvjezdana Flota, iako se ne zabranjuje i manja planetarna vojska.

Predsjednik Federacije uredi

Federaciju predvodi Predsjednik Federacije koji ima ovlasti na razini uprave više slične predsjedniku SAD-a, nego Tajniku UN-a. Ipak, zlouporaba moći praktično je nemoguća jer Povelja Federacije (Ustav) navodi da se predsjednik bira na 1-godišnji mandat i da se nakon njegovog isteka ne može se kandidirati još 3 godine kasnije. Predsjedik ne može mijenjati ustav, pa se ne može održati na vlasti samovoljom. Ured predsjednika nalazi se na Zemlji, u Parizu. Predsjednik je ujedno šef države i predsjednik vlade.[3]

Federacijsko vijeće uredi

Promjene ustava vrši Federacijsko vijeće u kojoj ni jedna rasa nema više od tri ni manje od jednog predstavnika. U Skupštini se odlučuje o svim važnim unutarnjim i vanjskim pitanjima. Predstavnike imenuje njihova vlada na neograničen mandat (predstavnike povlači i imenuje lokalna planetarna vlada). Skupština se nalazi svakih 2 mjeseca redovito ili u slučaju hitne situacije, na zahtjev predsjednika, stranog veleposlanika, ili nekog člana Vijeća. Vijeće ima dio nadzora nad operacijama i djelovanjem Zvjezdane Flote.

Sjedište Federacijskog vijeća nalazi se u San Franciscu na planeti Zemlji.[4]

Federacijski Vrhovni sud uredi

Federacijski Vrhovni sud je najviše sudbeno tijelo Federacije.[5]

Zvjezdana flota uredi

Zvjezdana Flota je znanstveno-istraživačka i vojno-mirovna organizacija UFP-a. Njene operacije su pod kontrolom Predsjednika i Vijeća Federacije, uz posredovanje Zapovjedništva Flote, koje ima operativnu kontrolu. Flota se, uz izuzetak nekih planeta koji odabiru imati i manju planetarnu vosjku, ekskluzivno brine za sigurnost granica i teritorijalnog integriteta te života građana Federacije. Zvjezdana je Flota na kraju ipak primarno znanstvena organizacija što dokazuje i pacifistički dizajn njihovih brodova. Flota uz brodove i znanstvenike, održava i 4-milijunski multi-rasni marinski korpus i redovitu profesionalnu vojsku.

Sukobi uredi

Tako velika, moćna i ekonomski razvijena unija je kroz svoju povijest privlačila neželjenu pozornost. Samo osnivanje Federacije potaknuo je sukob Zemljana s Romulanskim Zvjezdanim Carstvom. Borbe su se nastavile s Klingoncima, Tolijancima, Tzenzekijima, Talaraiancima, Kardasijancima , Dominijom(u savezu s Kardasijom i Brinima) i kibernetičkim Borgom.

Bilješke uredi

  1. http://memory-alpha.org/wiki/United_Federation_of_Planets
  2. http://memory-alpha.org/wiki/United_Federation_of_Planets
  3. http://memory-alpha.org/wiki/United_Federation_of_Planets
  4. http://memory-alpha.org/wiki/United_Federation_of_Planets
  5. http://memory-alpha.org/wiki/Federation_Supreme_Court

Vanjske poveznice uredi