Uija od Baekjea

Uija od Baekjea (? - 660?[1]) je bio 31. i posljednji vladar države Baekje, jednog od Tri kraljevstva Koreje. Njegova vladavina je trajala od 641. pa sve do 660. kada su državu Baekje osvojile savezničke vojske korejske države Silla i carske Kine pod dinastijom Tang.

Uija od Baekjea
Hangul의자왕
Hanja義慈王
Revidirana romanizacijaUija-wang
McCune–ReischauerŬija-wang

O Uiji postoje kontradiktorni podaci. Samguk Sagi navodi kako je bio najstariji sin prethodnog kralja Mua, a Samguk Yusa da je bio obični seljak koji se oženio za princezu države Silla. U svakom slučaju, Mu ga je 632. proglasio krunskim princom i nasljednikom. Na prijestolje je došao devet godina kasnije.

Vladavinu mu je označio permanentni rat među Tri kraljevstva Koreje. Na samom početku je Uija bio u dobrim odnosima sa Kinezima, ali se kasnije okrenuo protiv njih i za saveznike uzeo sjevernu državu Goguryeo. Država Silla se zbog toga udružila sa Kinezima. U dva pohoda - 642. i 645. godine - je uspio preoteti dio teritorija Sille, a godine 655. je zajedno sa Goguryeom napao sjevernu granicu Sille. U tim godinama su Baekje mučili i unutrašnji sukobi, izazvani otporima plemstva njegovim planovima za jaču centralizaciju.

Godine 660. su Kinezi, nakon neuspješnih pokušaja da zauzmu Goguryeo sa sjevera, odlučili napasti i zauzeti Baekje kako bi je ugrozili sa juga. Kineska flota je porazila flotu Baekjea, a potom su kopnene trupe Sille pod generalom Kim Yu-Sinom porazile trupe Baekjea pod generalom Gye Baekom. Potom je pala prijestolnica Sabi, a kralj se sklonio u tvrđavu Ungjin, gdje se, shvativši da je dalji otpor besmislen, predao Kinezima. Oni su ga odveli u prijestolnicu Chang'an zajedno sa sinovima Buyeo Hyom i Buyeo Yungom, 88 slugu i 12.807 seljaka.

Njegov sin Buyeo Pung je nekoliko godina kasnije, uz pomoć Japana, pokušao dići ustanak i obnoviti državu Baekje, ali je poražen u bitci kod Baekganga.

Godine 2000. su njegovi posmrtni ostaci iz Kine dovedeni u Južnu Koreju i svečano pokopani u današnjem Okrugu Buyeo.

Izvori uredi

  1. The translators of Il-yeon: Samguk Yusa: Legends and History of the Three Kingdoms of Ancient Korea, translated by Tae-Hung Ha and Grafton K. Mintz, Book One (Silk Pagoda, 2006), 66. ISBN 1-59654-348-5
Kraljevske titule
Prethodi:
Mu od Baekjea
Kralj države Baekje
641 - 660
Slijedi:
nema; dinastija ukinuta