Угљаре (Косово Поље)

(Preusmjereno sa stranice Ugljare (Kosovo Polje))


Угљаре је насеље у Општини Косово Поље на Косову и Метохији. Село је у равници на 2 км југоисточно од железничке станице "Косово Поље". Кроз село потиче река Стубалка.

За остале употребе, погледајте чланак Угљаре.
Угљаре

Пошаљи фотографију

Основни подаци
Држава Srbija Србија
Управни округ Косовски
Општина Косово Поље
Становништво
Положај
Координате 42°37′41″N 21°06′27″E / 42.62806°N 21.1075°E / 42.62806; 21.1075
Временска зона средњоевропска:
UTC+1
Угљаре na mapi Srbije
Угљаре
Угљаре
Угљаре (Srbije)
Остали подаци


Координате: 42° 37′ 41" СГШ, 21° 06′ 27" ИГД

Историја uredi

Село се у српско средњовековно доба звало Угљаре, јер се тако помиње оно као село у суседству села Добрева. Мора да се раселило за време неуспелих аустријских војних похода крајем 17, и у првој половини 18. века, јер је садашње село основано у другој половини 18. века. За турске владавине обновљено село је било чифлик са више господара. Најстарији господари су били Имербегови из Приштине, а други су добијали поједине делове сеоског атара у мираз. Од сељака су само Ракићи имали мало купљене земље (од бегова).

Порекло становништва по родовима uredi

Подаци из 1933[1]

 • Ракићи ((22 k., Св. Стефан). Доселили се у другој половини 18. века из околине Берана у Црној Гори, одакле су избегли од "крви". Појасеви у 1933, од досељења: Рака, Милош, Никола, Дена, Сима (70 г.).
 • Димирчићи (3 k., Св. Никола). Доселили се од Куманова у Старој Србији кад и Ракићи, те неки сматрају Ракиће, а неки њих за најстарије досељенике и осниваче (обнављаче) села.
 • Бугарчићи (3 k., Св. Никола), Досељени из Бугарске после горњих родова.
 • Перелићи (2 k., Св. Никола). Једна кућа овог рода се преселила из М. Слатине око 1830 год, а једна из Г. Брњице 1895. Старина им је у Малој Слатини.
 • Ђокићи (2 k., Св. Ђорђе Алимпије). Пресељени из Бабиног Моста ка својим ујацима после Перелића. Старина им је у Каладури (Косаница).
 • Дробњаци (5 k., Ђурђевдан: славе и Св. Илију, али им је Ђурђевдан старија слава). Досељени почетком 19. века из племе Дробњак у (Старој Херцеговини) у Стари Колашин одакле прешли у Славковце (код Вучитрна), па доцније у Добри Дуб, одакле се преселили у Угљаре око 1880 године, због заваде са Албанцима.
 • Гашани (2 k., Св. Петка). Пресељени из Црквене Водице око 1880 године. Потичу од истоименог рода у Златару, општина Урошевац. Старином су из нишког краја са југа Србије.
 • Шопци (6 k., Св. Арханђео). Старина им је у Мужичану, општина Штимље. У Угљаре се преселили из Чаглавице око 1890 године.
 • Пршендић (1 k., Св. Никола). „Доведен“ (дошао као пасторак) из истоименог рода у Ливађу. Старином је из Сушице.
 • Сиринићани (2 k., Св. Петка). Доселили се из Штрпца (Сиринић), па су их, „да се као сиротиња не потуцају“, Угљарчани узели к себи на чифлик. Ови потичу од рода Кецића у Штрпцу. Старином су из околине Пећи у Метохији.
 • Денићи (2 k., Ђурђиц). Пресељени из Кузмина. Потичу од рода Митровића у Доњој Брњици, чија је старина у вучитрнском крају.
 • Дурсунчић (1 k., Ђурђиц). Пресељени из рода Сојеваца (Дурсунчића у Скуланову) 1923 године. Старина им је у Сојеву, општина Урошевац.

Reference uredi

 1. Подаци: "Насеља" књ.39 (др. А. Урошевић: Косово