Угљаре (Косово Поље)

(Preusmjereno sa stranice Ugljare (Kosovo Polje))
Disambig.svg
За остале употребе, погледајте чланак Угљаре.


Угљаре је насеље у Општини Косово Поље на Косову и Метохији. Село је у равници на 2 км југоисточно од железничке станице "Косово Поље". Кроз село потиче река Стубалка.

Угљаре

Пошаљи фотографију

Основни подаци
Држава Srbija Србија
Управни округ Косовски
Општина Косово Поље
Становништво
Положај
Координате 42°37′41″N 21°06′27″E / 42.62806°N 21.1075°E / 42.62806; 21.1075
Временска зона средњоевропска:
UTC+1
Угљаре na karti Srbije
Угљаре
Угљаре
Угљаре na karti Srbije
Остали подаци


Координате: 42° 37′ 41" СГШ, 21° 06′ 27" ИГД

ИсторијаUredi

Село се у српско средњовековно доба звало Угљаре, јер се тако помиње оно као село у суседству села Добрева. Мора да се раселило за време неуспелих аустријских војних похода крајем 17, и у првој половини 18. века, јер је садашње село основано у другој половини 18. века. За турске владавине обновљено село је било чифлик са више господара. Најстарији господари су били Имербегови из Приштине, а други су добијали поједине делове сеоског атара у мираз. Од сељака су само Ракићи имали мало купљене земље (од бегова).

Порекло становништва по родовимаUredi

Подаци из 1933[1]

 • Ракићи ((22 k., Св. Стефан). Доселили се у другој половини 18. века из околине Берана у Црној Гори, одакле су избегли од "крви". Појасеви у 1933, од досељења: Рака, Милош, Никола, Дена, Сима (70 г.).
 • Димирчићи (3 k., Св. Никола). Доселили се од Куманова у Старој Србији кад и Ракићи, те неки сматрају Ракиће, а неки њих за најстарије досељенике и осниваче (обнављаче) села.
 • Бугарчићи (3 k., Св. Никола), Досељени из Бугарске после горњих родова.
 • Перелићи (2 k., Св. Никола). Једна кућа овог рода се преселила из М. Слатине око 1830 год, а једна из Г. Брњице 1895. Старина им је у Малој Слатини.
 • Ђокићи (2 k., Св. Ђорђе Алимпије). Пресељени из Бабиног Моста ка својим ујацима после Перелића. Старина им је у Каладури (Косаница).
 • Дробњаци (5 k., Ђурђевдан: славе и Св. Илију, али им је Ђурђевдан старија слава). Досељени почетком 19. века из племе Дробњак у (Старој Херцеговини) у Стари Колашин одакле прешли у Славковце (код Вучитрна), па доцније у Добри Дуб, одакле се преселили у Угљаре око 1880 године, због заваде са Албанцима.
 • Гашани (2 k., Св. Петка). Пресељени из Црквене Водице око 1880 године. Потичу од истоименог рода у Златару, општина Урошевац. Старином су из нишког краја са југа Србије.
 • Шопци (6 k., Св. Арханђео). Старина им је у Мужичану, општина Штимље. У Угљаре се преселили из Чаглавице око 1890 године.
 • Пршендић (1 k., Св. Никола). „Доведен“ (дошао као пасторак) из истоименог рода у Ливађу. Старином је из Сушице.
 • Сиринићани (2 k., Св. Петка). Доселили се из Штрпца (Сиринић), па су их, „да се као сиротиња не потуцају“, Угљарчани узели к себи на чифлик. Ови потичу од рода Кецића у Штрпцу. Старином су из околине Пећи у Метохији.
 • Денићи (2 k., Ђурђиц). Пресељени из Кузмина. Потичу од рода Митровића у Доњој Брњици, чија је старина у вучитрнском крају.
 • Дурсунчић (1 k., Ђурђиц). Пресељени из рода Сојеваца (Дурсунчића у Скуланову) 1923 године. Старина им је у Сојеву, општина Урошевац.

ReferenceUredi

 1. Подаци: "Насеља" књ.39 (др. А. Урошевић: Косово