Elitni termin

(Preusmjereno sa stranice Udarni termin)

Elitni termin, elitni večernji termin, udarni termin ili elitni televizijski termin je izraz koji se u televizijskom žargonu koristi za vremenski period pojedinog dana kada se očekuje maksimalna gledanost televizijskog programa. Uz ovaj izraz se ponekad koristi i originalni engleski naziv prime time.

Ovisno o geografskom području, kulturnim navikama, radiodifuznim pravilima i sl. elitni termin obično počinje između 19 i 20, a završava između 22 i 23 sata. Smatra se da je prije tog perioda najveći dio potencijalne publike na poslu ili se vraća s posla, a da se poslije tog perioda najveći dio publike odlazi na spavanje kako bi se pripremio za sljedeći radni dan.

Sadržaj TV-programa u elitnim terminima se vrlo često razlikuje od ostatka TV-programa. Tako su npr. lokalne TV-stanice u okviru šire TV-mreže dužne u elitnom programu prenositi program iz središta mreže, dok ostatak dana mogu emitirati vlastiti program.

TV-program u elitnom terminu obično sadržava emisije koje su zbog sadržaja i ozbiljnosti tema obično neprimjerene najmlađem uzrastu. S druge strane, elitni termin je po sadržaju TV-programa obično restriktivniji od TV-programa koji se emitira tokom kasne večeri ili noći.

Elitni termin je posebno važan komercijalnim televizijama, s obzirom da one većinu prihoda ostvaruju od televizijskih reklama. Stoga se u elitni termin stavljaju potencijalno najatraktivnije emisije, kako bi se mogla naplatiti maksimalna cijena za emitiranje TV-reklama tokom i između njih.