Ubistvo srpskog svata u Sarajevu

(Preusmjereno sa stranice Ubistvo srpskog svata na Baščaršiji)

Ubistvo srpskog svata u Sarajevu (ili Ubistvo srpskog starog svata Nikole Gardovića ispred Stare crkve na Baščaršiji), je incident koji se desio na dan 1. mart 1992. godine tokom srpske svadbe ispred Stare crkve na Baščaršiji u Sarajevu, SFRJ, kada je pripadnik Zelenih beretki Ramiz Delalić zvani Ćelo, pucnjem iz pištolja ubio mladoženjinog oca Nikolu Gardovića, i ranio sveštenika Srpske pravoslvne crkve Radenka Mikovića. Ovo međuetničko ubistvo se odigralo u atmosferi visokih tenzija usled održavanja referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Srpski mediji navode kao jedan od povoda za početak ratnih sukoba, odnosno srpske opsade Sarajeva.[1][2]

Nakon vesti o incidentu, paravojne formacije sarajevskih Srba su uspostavile patrole i kontrolne tačke, stvorivši tako tenzije koje će sa vremenom eskalirati do otvorenih oružanih sukoba između Srba i Muslimana.

Za ubistvo Nikole Gardovića još uvek niko nije odgovarao. Ramiz Delalić je ubijen u Sarajevu 27. juna 2007. godine, oko 23.30 časova. Policija Federacije BiH je izjavila da je ubistvo bilo dio obračuna kriminalaca u Sarajevu. Pored Ramiza Delalića, za saučesništvo u ubistvu su optuženi Suad Šabović i Taib Torlaković. Taib Torlaković je ubijen u obračunu kriminalaca u Sarajevu, tako da nije prisustvovao suđenju, a Suad Šabović se tokom suđenja nalazio u Italiji, te je amnestiran.

Izvori

  1. „Narodno prosvjećivanje i osvješćivanje”. Glas Srpske. 25. maj 2008.. Arhivirano iz originala na datum 2008-05-28. Pristupljeno 8. decembar 2010. »Ovaj događaj simbol je novog stradanja srpskog naroda za vjeru pravoslavnu i srpska znamenja, stradanja koje je bilo na vidiku. Pucanj u srpske svatove izazvao je Srbe u Sarajevu da iziđu na ulice i postave barikade. Pucnji su te noći odjekivali sa svih strana. Sarajevski kotao je proključao...« 
  2. „Godišnjica ubistva srpskog svata na Baščaršiji”. Glas Srpske. 1. mart 2009.. Arhivirano iz originala na datum 2009-05-03. Pristupljeno 8. decembar 2010. 

Vanjske veze